Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Klimatológovia sa sekli, Himaláje sa neroztopia

Himaláje - Čo Oju
Himaláje - Čo Oju

BRATISLAVA - Klimatológovia z Medzivládneho panela o zmene klímy (IPCC) priznali, že vyjadrenia z porovnávacej správy v roku 2007, že himalájske ľadovce sa roztopia do roku 2035, nie sú založené na vedeckých poznatkoch. Zároveň vyjadrili nad týmto omylom ľútosť, pričom dodali, že za to môže fakt, že vychádzali z neoverených zdrojov.

Na chybné údaje v správe upozornil najprv populárno-vedecký časopis New Scientist, v ktorom ešte v roku 1999 vyšiel článok obsahujúci subjektívny názor indického vedca Seyeda Hasnaina. Ten vyhlásil, že v prípade, ak sa nezníži tempo globálneho otepľovania, himalájske ľadovce sa môžu roztopiť do roku 2035. Práve tento článok z časopisu New Scientist pravdepodobne použili v roku 2007 vedci z IPCC ako podklad pre správu o výsledkoch výskumu dôsledkov globálneho otepľovania.

Túto správu pred niekoľkými dňami kritizovala aj indická vláda, ktorá síce pripustila, že himalájske ľadovce sa topia, avšak vyhlásenie, že sa roztopia do roku 2035, nie je založené na vedeckých poznatkoch. V stredu 20. januára si predstavitelia IPCC nakoniec svoju chybu priznali, avšak dodali, že v záverečnej správe pre rok 2007 riziko roztopenia ľadovcov v Himalájach nespomenuli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu