Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším výskytom TBC

VYSOKÉ TATRY – Slovensko sa radí medzi krajiny s najnižším výskytom tuberkulózy na svete. V roku 2004 zaznamenali v Národnom registri tuberkulózy (TBC) vo Vyšných Hágoch 713 ochorení, čo predstavuje incidenciu 13,6 ochorení na 100 tisíc obyvateľov, informoval na tlačovej besede riaditeľ Ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch a odborník WHO pre tuberkulózu Ivan Solovič.

V roku 2003 na Slovensku po prvýkrát v histórii klesol počet nových prípadov pod 1000, kedy zaznamenali 990 prípadov, čo predstavuje incidenciu 18,4 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. „Situácia je dobrá, ale treba si uvedomiť, že aj týchto 713 prípadov, ak by nebolo adekvátne liečených, tak jeden takýto pacient dokáže do roka nakaziť desať ďalších,“ uviedol I. Solovič.

Tuberkulóza patrí medzi desať liečiteľných ochorení, na ktoré umiera vo svet najviac ľudí. Podľa Soloviča je paradoxné, že u nás sú ľudia skôr ochotní prijať, že majú rakovinu alebo nádor, ako tuberkulózu. TBC je pritom liečiteľnou chorobou. Liečba tuberkulózy trvá od šiestich do desiatich mesiacov, v závislosti od formy ochorenia.

Pozitívom je, že na Slovensku klesá celkový počet ochorení na tuberkulózu. Ešte v roku 1960 bolo hlásených 7817 prípadov. Negatívom je, že v posledných rokoch sa objavujú horšie formy, hlavne multirezistentné, ktoré nereagujú na základné antituberkulotiká. Pravdepodobne ako jediná krajina v Európe podľa Soloviča Slovensko "nespĺňa normy“ WHO v jednom z ukazovateľov, pretože v minulom roku u nás nezaznamenali ani jeden prípad koinfekcie TBC a HIV/AIDS. Naposledy bol takýto prípad zaznamenaný v roku 2003, a aj to iba jeden.

Najhoršími oblasťami s najvyšším výskytom TBC je Prešovský a Košický kraj s incidenciou 22,6 a 17,1 ochorení na 100 tisíc obyvateľov. Tuberkulóza je tu stále závažným sociálnym problémom. Naopak najnižšiu incidenciu 8,1 a 9,3 majú Trenčiansky a Bratislavský kraj. Rómske etnikum sa podieľalo na celkovom výskyte tuberkulózy 12,2 percentami, celkovo 87 prípadov, ale u detí až v 68,4 percentách.

V posledných rokoch zaznamenáva Národný register TBC nárast výskytu u novej rizikovej skupiny, ktorou sú migranti. V roku 2004 bola TBC hlásená u 19 cudzincov, z toho v 16 prípadoch išlo o utečencov hlavne z Čečenska, Indie a Pakistanu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu