Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovensko má malých gajdošov

Talentovaní gajdoši Mário a Miška už nemusia o vlastných gajdách snívať. Vďaka programu Darujte Vianoce ich dostali ako vianočný darček.
Talentovaní gajdoši Mário a Miška už nemusia o vlastných gajdách snívať. Vďaka programu Darujte Vianoce ich dostali ako vianočný darček.

Dvaja z nich žijú v dedine pri Nitre. Záľubu hrať na tento nevšedný nástroj zdieľajú spoločne a lásku k hudbe a melódii majú v krvi. Súrodenci Miška a Mário snívali o vlastných gajdách. Nemohli si ich však dovoliť. Našťastie sa našiel dobrý človek, ktorý im pripravil jedny z najkrajších Vianoc ich života a pod stromček im dal ich vlastné gajdy.

Súrodenci Miška a Mário sú ako každé iné deti. Majú svoje sny, ale málokedy dostanú to, po čom túžia. Ich mama je totiž na všetko sama a zabezpečiť celú rodinu a rozhodnúť o tom, na čo pôjde už aj tak malý rodinný rozpočet, nie je ľahké. Na mnohom preto musia šetriť a dobre si premyslieť, ako s peniazmi naložia.

Avšak tak, ako trpia nedostatkom toho materiálneho, prekypujú talentom. Ten im do vienka dala tiež mama. Nikoho preto neprekvapilo, keď sa obe deti stali členmi folklórnej skupiny Drienka. Tu aj upútali svojím nadšením a talentom pani Evu Sládečkovú, riaditeľku Centra voľného času Slniečko vo Veľkom Záluží, pod ktoré súbor patrí. „Keď som videla, akí sú Miška s Máriom talentovaní, a nemajú k dispozícii ani to základné pre rozvíjanie svojich daností, vlastný hudobný nástroj, rozhodla som sa, že s tým treba niečo urobiť. Gajdy sú dychový nástroj a minimálne jedným dobrým argumentom bol hygienický rozmer,“ hovorí pani Sládečková o dôvodoch, ktoré ju viedli k zaslaniu svojho projektu do charitatívneho programu Darujte Vianoce. „Vianoce sú časom zázrakov a krásnych prekvapení a preto som ani na moment neváhala šikovných súrodencov podporiť,“ dodáva.

Vnukol vám tento príbeh nápad, ako by ste mohli niekomu pomôcť prežiť radostné sviatky plné hojnosti? Prihláste sa do 12. novembra 2009 so svojím projektom do charitatívneho programu Darujte Vianoce, ktorý vyhlásila Nadácia Orange. Buďte jedným z tých, ktorí získajú na realizáciu dobrých skutkov finančný príspevok zo sumy až 50 000 eur (1 506 300 Sk). Darovať krajšie Vianoce ľuďom bez domova, opusteným deťom, osamelým starším ľuďom, či tým, ktorým vianočnú pohodu prekazila zákerná choroba môžete až do 18. decembra 2009 aj zaslaním prázdnej SMS správy v hodnote 1 euro (30,126 Sk) na krátke číslo 828 v sieti Orange. Takto vyzbierané prostriedky budú v plnom rozsahu použité na navýšenie sumy, ktorú má Nadácia Orange tento rok pripravenú na prerozdelenie na program Darujte Vianoce. Viac informácií ako pomôcť nájdete na www.nadaciaorange.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu