Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Výprava k vraku Titanicu zrejme v roku 2010

Vrak lode Titanic
Vrak lode Titanic

BRATISLAVA - Spoločnosť RMS Titanic Inc., ktorá má exkluzívne práva na záchranu majetku z vraku najznámejšej lode na svete - parníku Titanic, plánuje na rok 2010 expedíciu. Pôjde o prvú výpravu od roku 2004. Právni zástupcovia spoločnosti tieto plány potvrdili, no odmietli sa k nim vyjadriť detailnejšie.

Spoločnosť by taktiež chcela zaviesť právnu garanciu na to, že tisícky artefaktov z Titanicu ostanú nedotknuté a budú ľudstvu "naveky prístupné". Niektoré kúsky už totiž skončili v londýnskych aukčných sieňach. Hodnotu 5 900 kusov porcelánu, lodného vybavenia a osobných vecí odhadli na viac než 110 miliónov amerických dolárov (takmer 73 miliónov eur) a sú vystavené po celom svete, vďaka atlantskej spoločnosti Premier Exhibitions Inc., pod ktorú patrí aj spomínaná spoločnosť RMS Titanic.

Titanic sa potopil na svojej prvej plavbe v medzinárodných vodách 15. apríla 1912 a je terčom právnych sporov už od roku 1985, kedy ho našla medzinárodná skupina vedená oceánografom Robertom Ballardom. Odvtedy sa spoločnosť RMS Titanic snažila opäť získať stratené artefakty. Súd rozhodol, že spoločnosť má exkluzívne práva na záchranu majetku z Titanicu, no spomenutých 5 900 artefaktov, ktoré sa v parníku nachádzajú, nevlastní.

Na tohtotýždňovom pojednávaní sa právni zástupcovia spoločnosti RMS Titanic budú usilovať o získanie práv na artefakty. Prizvú aj viac než desiatku odborníkov, ktorí majú podporiť nárok spoločnosti na ne. RMS Titanic taktiež žiada odškodnenie za predchádzajúce pátrania po potopenom parníku a bude preto potrebné, aby zdokumentovala všetku prácu, ktorú tomuto cieľu venovala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu