Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedci objavili u malých cicavcov rozdiely v DNA

ilustračné foto
ilustračné foto

LONDÝN - Niektoré druhy malých cicavcov sa vo Veľkej Británii vyskytujú vo dvoch geneticky odlišných populáciách. Na základe DNA testov to odhalili vedci z The University of York.

Výsledky štúdie, uverejnenej v časopise Proceedings B, ukazujú, že sedem druhov cicavcov, konkrétne tri druhy hrabošov, dva druhy piskorov, myš domáca a hranostaj čiernochvostý, žijúcich na severe a západe Britských ostrovov má odlišnú mitochondriálnu DNA než populácie tých istých druhov v centrálnej oblasti Británie.

Podľa expertov sa však nemohli tieto dve varianty vyvinúť jedna z druhej priamo na ostrovoch, ale museli sa tam dostať z kontinentálnej Európy nezávisle od seba. Stalo sa tak ešte predtým, než pred 8000 rokmi stúpla hladina svetového oceánu a oddelila Britániu od zvyšku svetadielu. Vedci predpokladajú, že najprv prišiel severný variant a druhý dorazil až po konci poslednej doby ľadovej. Ten následne nahradil v centrálnej časti riedku pôvodnú populáciu zdecimovanú tisícročným zaľadnením.

Vedci taktiež predpokladajú, že rovnaký princíp platil aj pri osídľovaní Británie ľuďmi. Prvotnými obyvateľmi tejto oblasti Európy boli Kelti a až po nich sem prišli iné národy ako Rimania, Anglosasi a Normani. Vyvracia sa tak zažitá teória, že Kelti osídlili Britániu až počas doby železnej a následne ich nahradili Anglosasi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu