Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nedostatok spánku môže prispieť k Alzheimerovej chorobe

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Pokusy na myšiach naznačujú, že nedostatok spánku môže prispieť k vzniku Alzheimerovej choroby. Oznámil to tím doktora Davida Holtzmana z americkej Barnes-Jewish Hospital.

Štúdia, ktorú uverejnili v časopise Science, je vôbec jedným z prvých dôkazov spojitosti medzi spánkom a Alzheimerovou chorobou. Vedci na geneticky upravených myšiach sledovali hodnoty bielkoviny beta-amyloid, ktorá sa ukladá v mozgu pacientov s týmto ochorením. Zistili, že jej úroveň stúpla, keď boli hlodavce v bdelom stave. Počas spánku zase klesla. Následne im injekčne podali látku orexin, ktorá reguluje spánok, aby myši vydržali dlhšie bdelé. Výsledkom bolo zvýšenie hodnôt beta-amyloidu.

U ľudí hrá orexin rolu pri poruchách spánku, ako napríklad narkolepsii. Experti sa preto domnievajú, že kľúčom k liečbe Alzheimerovej choroby by mohli byť látky tlmiace účinky orexinu. Taktiež zdôrazňujú potrebu liečiť spánkové poruchy, nakoľko môžu mať aj dlhodobý vplyv na zdravotný stav mozgu.

Aj napriek mnohým sľubným experimentom na myšiach sa vedcom stále nedarí nájsť efektívny spôsob liečby Alzheimerovej choroby, ktorá je najrozšírenejším typom demencie. Podľa odhadov bude na toto ochorenie v budúcom roku trpieť na celom svete viac ako 35 miliónov ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu