Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ryby môžu dostať chorobu šialených kráv

Ilustračná foto
Ilustračná foto

BRATISLAVA - Skupina gréckych odborníkov vedená Evgeniou Saltou uverejnila štúdiu, v ktorej tvrdia, že aj ryby sa môžu nakaziť chorobou šialených kráv. Pokusným druhom sa stala pražma zlatá (Sparus aurata), ktorá sa vo veľkom umelo chová a konzumuje.

Vedci chceli zistiť, či sa na pražmy môžu preniesť ochorenia bovinná spongiformná encefalopatia (BSE, známa pod názvom choroba šialených kráv) a scrapia (TSE). Za týmto účelom kŕmili niektoré z testovaných rýb mäsom infikovaných kráv a oviec a následne pozorovali, či sa u nich prejavia nejaké znaky abnormálneho správania alebo plávania.

U vybraných jedincov taktiež spravili histologické vyšetrenia mozgu, sleziny a čriev. Výsledkom experimentu bolo zistenie, že aj keď navonok sa u rýb neprejavili žiadne náznaky ochorenia, v ich mozgoch sa dokázala prítomnosť infekčných bielkovín, takzvaných priónov. Z čoho vyplýva, že týmto spôsobom by sa BSE a TSE mohli preniesť aj na človeka.

Odborníci preto plánujú v podobných výskumoch pokračovať a zároveň chcú o svojich objavoch informovať predstaviteľov Európskej únie, aby sprísnili zákony o chove rýb. Informácie sa objavili na internetovej stránke www.practicalfishkeeping.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu