Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V mäse z Rumunska zrejme zistili chorobu šialených kráv

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUKUREŠŤ - Chorobu šialených kráv zrejme zistili v rumunskej hovädzine. O jednom prípade informovali v stredu rumunskí predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

Rumunská veterinárna a potravinová správa uviedla, že predbežný test z 1. mája naznačuje, že krava zabitá na úradne povolenom bitúnku bola nakazená chorobou šialených kráv, známou pod skratkou BSE.

Veterinárna správa ďalej uviedla, že zdochlinu zaslali do britského laboratória na ďalšie testy a že by mohlo ísť o "atypickú formu BSE, ktorá sa u dobytka objavuje prirodzene a mimovoľne". Rumunskí predstavitelia oznámili prípad až po tom, čo sa Rusko rozhodlo zakázať dovoz rumunskej hovädziny a ako dôvod uviedlo obavy z BSE. Nie je jasné, ako sa o výskyte choroby Rusi dozvedeli.

Veterinárna správa vyhlásila, že prípad BSE nemalo Rumunsko od roku 1995, keď sa začali robiť testy na túto chorobu, a že verejnosť nebola súčasným "izolovaným prípadom" ohrozená.

BSE je pre kravy smrteľná a u ľudí môže spôsobiť smrteľnú chorobu mozgu, ak skonzumujú nakazené hovädzie mäso. BSE sa prvýkrát objavila koncom 80. rokov minulého storočia v Británii, kde ochoreli stovky ľudí a mnohí po skonzumovaní kontaminovaného mäsa zomreli. V nasledujúcich rokoch bolo zabitých 4,5 milióna kusov dobytka, aby sa zabránilo šíreniu choroby.

BSE následne prepukla v roku 2001 v Japonsku a v máji 2004 v Kanade. Rumunsko vyváža ročne až milión kusov dobytka, prevažne do Holandska, Talianska a Chorvátska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu