Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Na družstve v Šuňave zistili chorobu šialených kráv

Družstvo v Šuňave
Družstvo v Šuňave (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Na Slovensku sa po takmer dvoch rokoch opäť vyskytla choroba šialených kráv (BSE). Choré zviera pochádzalo z poľnohospodárskeho družstva v Šuňave neďaleko Popradu.

Odhalili ho až začiatkom septembra veterinári v Maďarsku, kde zvieratá vyviezli. Chorobu potvrdili následné testy. ČTK o tom dnes informoval Štefan Kohút z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy.

Pre výskyt choroby na farme utratili ďalšie zvieratá. "Utratili sme 51 kráv a jednu jalovicu z chovu na farme Nižná Šuňava," povedal Kohút. Miesto chovu veterinári vydezinfikovali, po kontrole priestor odovzdajú majiteľovi. Ten môže požiadať o kompenzáciu škody.

Nakazenú kravu do Maďarska vyviezli spolu s ďalšími zvieratami z toho istého chovu. Testy však ukázali, že ostatné zvieratá neboli chorobou nakazené.

Prvýkrát sa choroba šialených kráv na Slovensku objavila v roku 2001 u šesťročnej kravy v Hornej Ždani v okrese Žiar nad Hronom. Odvtedy potvrdili laboratóriá 23 prípadov BSE v krajine. Naposledy objavili veterinári túto chorobu v novembri 2005 u zhruba päťročnej kravy na družstve v Kolárove. Tento rok do augusta vyšetrili odborníci takmer 43.000 vzoriek, všetky boli na BSE negatívne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu