Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Sklerózou multiplex trpí na Slovensku vyše 5 000 ľudí

 Pavel Traubner
Pavel Traubner

BRATISLAVA - Vyše 5 000 ľudí na Slovensku trpí veľmi vážnym ochorením nervového systému - sklerózou multiplex (SM).

Ako na tlačovej besede uviedol prednosta Neurologickej kliniky UK a dekan Lekárskej fakulty UK Pavel Traubner, okolo tejto choroby ešte aj dnes panuje v spoločnosti množstvo mýtov a predsudkov. Napriek tomu, že ide o veľmi vážne a nevyliečiteľné ochorenie, ktorým vo svete trpia viac ako dva milióny ľudí, v súčasnosti existuje účinná liečba - interferón.

Tento liek je registrovaný od roku 1996 a podľa svetových štatistík zaberá u približne 35 percent pacientov. "Na Slovensku je toto číslo ešte väčšie," uviedol Traubner. Upozornil však, že interferón chorobu nevylieči, ale ju stabilizuje a redukuje množstvo tzv. atakov - náhlych nervových príznakov. Pacientovi tak umožní kvalitnejšie prežiť život a oddiali trvalé následky choroby. Ide o veľmi drahú liečbu - lieky pre jedného pacienta na rok stoja asi 500 000 korún. Traubner preto oceňuje, že na Slovensku ju plne hradí poisťovňa. V Poľsku či Maďarsku si na tieto lieky pacienti doplácajú.

Traubner je presvedčený, že pacientom s touto zákernou chorobou by mala spoločnosť pomáhať čo najviac. "Pacienti so sklerózou multiplex sú nevinní. Ničím si nevyvolávajú toto ochorenie. Nevedia kedy ho dostanú ani akou formou ho dostanú," vysvetlil. Veľkú perspektívu pri liečbe SM vidí v klonovaní zárodočných buniek, ktoré by sa implantovali na choré miesto a nahradili by poškodené tkanivo. "Toto je ale hudba budúcnosti, ale možno nie až takej vzdialenej," vyhlásil.

Interferón na liečenie SM používa aj známa ruská koncertná klaviristka žijúca v Bruseli Olga Bobrovníková, ktorá trpí touto chorobou od svojich 20 rokov. Vďaka liečbe môže naďalej koncertovať a venovať sa svojej práci. "Je to neuveriteľné, cítim sa oveľa lepšie a môj neurológ je nadšený zlepšením. Už necítim žiadnu slabosť a moja krátkodobá pamäť sa mi vrátila," uviedla dnes pred slovenskými novinármi. Aj ona sa veľmi ťažko zmierovala s diagnózou, napriek tomu je odhodlaná naďalej pracovať a žiť svoj každodenný život. Je optimistkou a verí, že medicína pôjde ďalej a objaví liek, ktorý bude túto chorobu liečiť.

SM postihuje väčšinou ženy medzi 20. a 40. rokom života. Prejavuje sa zrakovými problémami, poruchami rovnováhy, citlivosti, hybnosti, sexuálnych funkcií. Pacient trpí neprekonateľnou únavou. Počas choroby sa počet atakov neustále zvyšuje. Pacienti v pokročilom štádiu skončia väčšinou na vozíčku. V poslednom štádiu je človek úplne imobilný.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu