Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sliny kliešťov môžu liečiť rakovinu, tvrdí štúdia

Ilustračná foto
Ilustračná foto

SAO PAULO - Hoci sa kliešte radia medzi parazity, ktoré sa živia krvou a nepatria do práve obľúbenej skupiny živočíchov, podľa štúdie brazílskych vedcov, môžu poslúžiť pri liečbe rakoviny kože, pečene a pankreasu.

V slinách bežného juhoamerického kliešťa amblyomma cajennense, objavili proteín, ktorý očividne redukuje či dokonca úplne vyhubí rakovinové bunky a ponechá len tie zdravé. "Je to niečo úplne nové," tvrdí molekulárna biologička z inštitútu v brazílskom meste Sao Paulo Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, ktorá je zároveň aj vedúcou štúdie. "Zložka nachádzajúca sa v slinách tohto kliešťa, by mohla slúžiť ako liek na rakovinu," dodala.

Na objav podľa vlastných slov narazila pri testovaní antikoagulačných vlastností slín tohto živočícha. Teória, že proteín zvaný Factor X active môže mať dopad na rakovinové bunky, viedla k laboratórnym testom na bunkových kultúrach, ktoré presiahli všetky očakávania. "Na naše prekvapenie proteín nezabíjal zdravé bunky," uviedla Chudzinski-Tavassi. "No rakovinové bunky, áno," dodala. Výsledky štúdie boli viac než sľubné. "Ak každý deň po dobu 14 dní liečime malý nádor zvieraťa, tento sa prestane ďalej vyvíjať, dokonca sa zmenší. A po 42 dňoch nádor úplne odstránime," tvrdí vedkyňa.

Výroba lieku však bude vyžadovať celé roky klinických testov a značné finančné investície. Chudzinski-Tavassi už požiadala o patent na proteín kliešťov a objav svojho tímu prezentuje v medicínskych časopisoch a na konferenciách po celom svete. "Jedna vec je niečo objaviť. No zaviesť to do medicíny, je niečo úplne iné," uzavrela.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu