Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vo vzorke z kométy objavili glycín, základný prvok života

BRATISLAVA - Glycín, základná stavebná zložka života, sa nachádza vo vzorkách z kométy Wild 2, ktoré získal americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zo sondy Stardust.

"Glycín je aminokyselina využívaná žijúcimi organizmami na vytvorenie proteínov a toto je prvýkrát, čo bola aminokyselina objavená v kométe," napísala vo vyhlásení Jamie Elsila z Goddardovho centra pre vesmírne lety NASA. "Objav glycínu v kométe podporuje myšlienku, že základné stavebné prvky života sú vo vesmíre bežné a podporuje argumenty, že život vo vesmíre môže byť skôr bežný ako vzácny," vyjadril sa riaditeľ Astrobiologického inštitútu NASA Carl Pilcher. Objav aminokyseliny vo vzorke z kométy je podľa Donalda E. Brownleea z Washingtonskej univerzity "veľmi vzrušujúci a dôležitý".

Sonda Stardust získala vzorky už v roku 2004 počas preletu popri kométe. Na Zem ich zaslala v špeciálnej kapsule, ktorá pristála v januári 2006. Vedci a vedkyne vzorky analyzovali vyše dvoch rokov. Vedecký tím najprv rátal s možnosťou, že glycín sa do vzoriek dostal kontamináciou zo zeme. Neskoršie testy vylúčili túto možnosť a potvrdili, že vzorka glycínu nesie známky vesmírneho pôvodu. Výsledky predstavili pred niekoľkými dňami na konferencii Americkej chemickej spoločnosti vo Washingtone. Štúdia vyjde v časopise Meteoritics and Planetary Science. Informácie pochádzajú z webovej stránky www.nasa.gov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu