Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Raketoplán Atlantis štartuje za Hubblovým teleskopom

Raketoplán Atlantis.
Raketoplán Atlantis.

CAPE CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) plánuje na pondelok štart raketoplánu Atlantis k Hubblovmu teleskopu, ktorý treba opraviť.

Podľa posledných informácií meteorológov je 90-percentná šanca, že budú ideálne podmienky na štart. Mierne zvýšená pravdepodobnosť zrážok je len v mieste prípadného núdzového pristátia v Španielsku. Raketoplán by mal odštartovať z floridského mysu Canaveral o 14.01 miestneho času (20.01 SELČ) so sedemčlennou posádkou, ktorá má počas 11-dňového pobytu vo vesmíre naplánovaných celkovo sedem výstupov do voľného priestoru.

Hubblov teleskop, ktorý už 19 rokov pozoruje vesmír a posiela na Zem unikátne snímky z jeho najdávnejšej histórie, by mal po plánovaných opravách fungovať ešte ďalších päť až desať rokov.

V každom prípade je toto posledná ľudská misia k nemu. Pôvodne mali opravy prebehnúť už v roku 2004, no NASA po katastrofe raketoplánu Columbia z roku 2003 let zrušila. Prípravy naň opäť spustila až v roku 2006. Pre prípad, že by mal raketoplán Atlantis akékoľvek problémy, je na myse Canaveral pripravený na záchrannú misiu raketoplán Endeavour.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu