Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Štart raketoplánu Discovery odložili už po štvrtý raz

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) už po štvrtý raz odložil štart raketoplánu Discovery. Zástupcovia NASA sa rozhodli štart presunúť na neurčito po piatkovom 13-hodinovom stretnutí v Kennedyho vesmírnom centre na Floride.

Na ňom sa uzniesli, že je potrebné absolvovať ďalšie testy prietoku palivového ventilu, s ktorým boli problémy aj v minulosti. Raketoplán Discovery mal už štyri naplánované štarty - 12.,19., 22. a 27. februára 2009. Najbližším nepotvrdeným termínom by mal byť 6. apríl. "Chceme si byť naozaj istí, že je všetko v poriadku a že sme na let pripravení v každom smere," uviedol jeden z predstaviteľov NASA Bill Gersteinmaier. "Už v stredu by sme mohli definitívne poznať dátum ďalšieho naplánovaného štartu," dodal.

Na palube raketoplánu bude sedem astronautov, ktorí budú pokračovať v prestavbe Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Na stanicu prepravia časť nosiča pravého boku lode. Nosič S6, ktorý sa skladá z veľkých solárnych panelov, "dokončí kostru stanice a zabezpečí štvrtinu celkovej energie potrebnej na život šesťčlennej posádky," uviedla NASA. Úpravy ISS majú byť hotové v roku 2010.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu