Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Raketoplán Discovery by mal odštartovať 12. marca

Raketoplán Discovery
Raketoplán Discovery (Zdroj: SITA)

CAPE CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa 12. marca pokúsi po štyroch odkladoch vyslať na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS raketoplán Discovery.

Sedemčlenná posádka má za úlohu doručiť poslednú zásielku solárnych panelov v rámci medzinárodného projektu 16-ich krajín, ktorý si doposiaľ vyžiadal náklady okolo 100 miliárd amerických dolárov. V prípade oneskorenia alebo ďalšieho odkladu štartu budú musieť projektoví manažéri skrátiť trvanie misie z pôvodných desiatich dní minimálne o deň. Už koncom marca by sa totiž s ISS mal spojiť ruský modul Sojuz. Ak by sa však štart nepodarilo uskutočniť v marci, NASA stanovila ako náhradný termín 7. apríl.

Predošlé pokusy o štart prekazili obavy technikov o palivový ventil, ktorý by pri prípadnom výstupe mohol prasknúť a spôsobiť na raketopláne vážne škody. Tri ventily umiestnené na palivovej nádrži v nej vyrovnávajú tlak počas približne 8,5 minúty trvajúceho výstupu na obežnú dráhu Zeme. Na základe rozhodnutia Bushovej administratívy má NASA uskutočniť do odchodu súčasnej flotily raketoplánov do výslužby v roku 2010 osem misií zameraných na dokončenie ISS a servisnú misiu na Hubblovom vesmírnom teleskope.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu