Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Autosalón poteší aj „fajnšmekrov“

Bývalým majiteľom tohto krásavca bol Zdeno Cíger. Zobraziť galériu (4)
Bývalým majiteľom tohto krásavca bol Zdeno Cíger.

Prehliadkou 38 známych značiek automobilov a ich tohtoročných výstavných premiér sa ponuka bratislavského Autosalónu rozhodne neuzatvára. V hale A1 si prídu na svoje aj automobiloví „fajnšmekri“ a nadšenci. Nachádza sa tu expozícia legendárnych mustangov a sekcia venovaná tuningu.

Oficiálne otvorenie tuningovej sezóny bude počas Autosalónu v nedeľu, kedy sa uskutoční prehliadka 300 upravených vozidiel s vyhlásením najkrajšieho. Fanúšikovia úprav sériových modelov sa však môžu prísť inšpirovať počas celého trvania výstavy. Tuning je prejavom snahy majiteľa odlíšiť svojho tátoša od jeho štandardnej verzie. Je mnoho spôsobov ako možno tento cieľ zrealizovať.

Najjednoduchšiu formu vizuálnej zmeny ponúkajú samolepky rôznych štýlov. Odvážnejší „tuneri“ si trúfnu aj na výmenu mechanických prvkov vozidla. Napríklad výmenou motora je možné získať i násobne väčší výkon. Miera zvýšenia výkonu záleží od toho, koľko finančných prostriedkov je majiteľ ochotný do úprav investovať.

Jednou z najčastejších úprav je montáž ľahkozliatinových diskov väčšieho priemeru alebo atraktívneho vzhľadu, spolu s aplikáciou športových pružín. Zníži sa svetlá výška vozidla, auto nadobudne atraktívnejší športový vzhľad a zlepšené jazdné vlastnosti.

Tuningu sa venujú rôzne skupiny ľudí. Mladšie kategórie robia na autách lacnejšie vizuálne efektné úpravy. Skúsenejší „tuneri“ sa púšťajú do odvážnejších technických vylepšení. Najčastejšie ladenými modelmi na Slovensku sú staršie Hondy Civic, VW Golf, či stále populárne škodovky.

Čo sa týka legislatívneho rámca, po našich cestách môžu jazdiť len také upravené autá, v ktorých boli použité certifikované komponenty. Je možné si zakúpiť aj necertifikované vylepšenia, avšak tie sú určené výlučne pre účely motošportu. Hoci pre väčšinu majiteľov upravených áut je tuning iba koníčkom, s narastajúcim počtom úprav sa stáva životným štýlom, pri ktorom sa majiteľ auta radí do komunity podobne zameraných nadšencov.

Medzi automobilové lahôdky veľtrhu sa radí expozícia mustangov, ktorú zorganizoval Mustang Club Slovakia. Cieľom je podeliť sa s návštevníkmi o svoju lásku k týmto legendárnym tátošom. Mustangy sa vyrábajú od roku 1964. Okrem toho, že pútajú svojim osobitým vzhľadom, každý z nich má svoj príbeh. Návštevníci salónu automobilov by si rozhodne nemali nechať ujsť presnú repliku auta z filmu 60 sekúnd, na akom jazdil Nicolas Cage. Nachádza sa tu aj auto, ktorého pôvodným majiteľom bol známy slovenský hokejista Zdeno Cíger.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu