Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za zmeny v klíme môžu viac obézni ako štíhli ľudia

(Zdroj: Jupiterimages)

LONDÝN – Byť štíhlym je dobré aj na ochranu klímy. Podľa britských vedcov sa ľudia s váhou v norme podieľajú menej na tvorbe skleníkových plynov.

Obyvatelia krajín, ktorých nezasiahla epidémia obezity, napríklad Vietnam, skonzumujú o pätinu menej potravín ako ľudia v krajinách, kde trpí nad váhou až 40 percent populácie. Menej. Uvádza sa to v článku v odbornom časopise International Journal of Epidemiology. Aj potravinársky priemysel ako iné odvetvia produkuje skleníkové plyny.

Ak by ľudia schudli, znížia sa emisie skleníkových plynov aj v doprave. Tvrdia Phil Edwards a Ian Roberts z londýnskeho ústavu hygieny a tropickej medicíny. Na prepravu obéznych ľudí treba viac energie. Vedci vypočítali, že keď cestuje miliarda chudých ľudí, uvoľní sa do ovzdušia o gigatonu menej oxidu uhličitého než ak cestujú ľudia s nadváhou.

Autori článku prirovnávajú ľudské telá k „požieračom paliva“. „Čím sme ťažší, tým sa ťažšie pohybujeme a preto sme závislí na autách,“ tvrdia Edwards s Robertsom. Telesná hmotnosť by sa mala stať jedným zo základných faktorov boja proti klimatickým zmenám. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila medzi obéznych zhruba 400 miliónov ľudí, z toho 20 miliónov detí vo veku do 5 rokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu