Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Čo prinesie roztopenie ľadovcov?

PARÍŽ - O globálnom otepľovaní sa po poslednej správe OSN hovorí veľa. Ako však bude vyzerať svet, ak ho neustrážime?

Francúzski vedci sú priami - v polárnych oblastiach budú rásť lesy, sibírska tundra zanikne, juh Európy sa zmení na púšť a časti Holandska a Nemecka zaleje more, pretože hladina oceánov stúpne o 7 metrov! To všetko súvisí so zmenami v Arktíde a na Antarktíde.

Výsledky vedcov vychádzajú z analýzy súčasnej situácie. Dôsledky otepľovania sú alarmujúce v polárnych oblastiach, pričom zmeny v nich budú rozhodujúce pre vzhľad sveta o niekoľko desiatok rokov. Len v Arktíde poklesla vlani rozloha ľadu o rekordných 18,2 percenta pod priemer a za posledné desaťročie zmizol "večný" ľad rozlohy Francúzska. Do roku 2040 môže byť severný pól bez ľadu, čo by znamenalo katastrofu aj pre jeho živočísne druhy.

Iná situácia je v Antarktíde, kde vďaka zvýšenému odparovaniu v teplom svete vznikajú častejšie snehové zrážky. Kým však vnútorný ľadovec rastie, pobrežné plochy sa strácajú. K prudkým zmenám prispieva aj gigantický ľadovec Larsen B, ktorý sa pred piatimi rokmi odtrhol a teraz blokuje antarktické Weddellovo more. Vedci sú teda priami - ak sa emisie skleníkových plynov neznížia, ľad sa bude topiť naďalej a Európa aj ostatný svet budú vyzerať presne podľa ich katastrofického scenára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu