Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zmiznú do troch rokov tuniaky?

Rybolov tuniakov
Rybolov tuniakov (Zdroj: SITA)

GLAND - Pri súčasnom tempe rybolovu vymizne do troch rokov z Atlantického oceánu celá populácia tuniakov modroplutvových, ak nedôjde k dramatickému zníženiu ich lovu. Dnes to uviedol Svetový fond na ochranu prírody.

Podľa analýzy, ktorú organizácia vydala pred stredajším odštartovaním dvojmesačného rybolovu v Stredozemnom mori, štvor- a viacročné tuniaky vymiznú pri súčasnom stave rybolovu do roku 2012. "Roky sa ľudia pýtajú, kedy nastane kolaps rybolovu, dnes máme odpoveď," povedal riaditeľ WWF pre rybolov v Stredozemnom mori Sergi Tudela.

Modroplutvového tuniaka, ktorý môže dosiahnuť váhu viac ako pol tony a pohybuje sa rýchlejšie ako športové auto, obľubujú milovníci suši. V Japonsku vyvolal obrovský dopyt v posledných 10 rokoch explóziu lovu, mnohé lode pritom nezákonne využívali lietadlá, aby mohli tuniakov vystopovať. "Je absurdné a neodpustiteľné otvárať sezónu rybolovu, keď zásoby cieleného druhu kolabujú," uviedol Tudela.

Podľa WWF je tuniaka modroplutvového možné zachrániť len úplným zákazom jeho lovu v období od mája do júna, keď rybie húfy tiahnu cez Gibraltársky prieliv do Stredozemného mora, ktoré je vnútorným morom Atlantického oceánu medzi Európou, Afrikou a západnými brehmi Ázie, kde sa rozmnožujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu