Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Povýšenie v práci nemusí byť až také skvelé

LONDÝN - Povýšenie v práci nie je prospešné ľudskému zdraviu. Človek, ktorý postúpi na kariérnom rebríčku, je spravidla vystavený väčšiemu stresu a má menej času na návštevu lekára. K tomuto záveru dospeli britskí vedci z Warwickej univerzity.

Ekonómovia a psychológovia pozorovali u každého desiateho človeka, ktorého v práci povýšili, viac stresu, pričom sa u nich o 20 percent skrátil čas, ktorý venovali návšteve lekára. Zo štúdie, ktorú zverejnili minulý týždeň, citovala agentúra AFP.

Vedecký tím overoval hypotézu, či by zlepšenie pracovného postavenia mohlo viesť k lepšiemu zdravotnému stavu, pretože by malo posilniť sebadôveru. Táto ich domienka sa ale nepotvrdila. Naopak u sledovaných osôb pozorovali, že sa stretávajú s ešte väčším psychologickým tlakom ako predtým.

Vedci skúmali vzorku 1000 ľudí, ktorí v rokoch 1991 až 2005 dosiahli kariérneho rastu.

"Dosiahnuť v práci povýšenie nie je také skvelé, ako by sa mohlo zdať. Naše bádanie ukázalo, že duševné zdravie manažérov sa po povýšení zhoršuje, a to takým spôsobom, že nejde o jednoduchú a krátkodobú záležitosť," uviedol Chris Boyce, ktorý sa na štúdii podielal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu