Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Robot sa správa a učí ako dieťa

TOKIO - Japonský robot sa dokáže učiť ako dieťa. Pod sivou silikónovou "pokožkou" sa skrýva doteraz najsofistikovanejší humanoid - 130-centimetrový a 33 kilogramov vážiaci robot CB2. Podľa jeho tvorcov si bude pomaly rozvíjať sociálne zručnosti interakciou s ľuďmi a pozorovaním ich výrazu, mimiky či vzťahom s matkou.

Vedecký tím sa snaží naučiť robota rozmýšľať ako dieťa, ktoré hodnotí rodičove nespočítateľné výrazy tváre a triedi ich do základných kategórií ako šťastie alebo smútok. Projekt spojil odborníkov z oblasti robotiky, mozgových špecialistov, psychológov a ďalších expertov.

So svojimi 197 tlakovými senzormi umiestnenými pod kožou dokáže CB2 rozoznať ľudský dotyk, napríklad úder do hlavy. Robot dokáže zaznamenať emocionálne výrazy pomocou očných kamier, potom si ich zapamätať a spojiť s fyzickým vnemom, uviedol profesor Minoru Asada z Osaka University, ktorý sa podieľal na tvorbe humanoida.

Ako dodal, od prvého predstavenia robota CB2 verejnosti v roku 2007 vedci urobili významné pokroky. Za dva roky sa robot naučil chodiť s pomocou človeka a dokáže sa pomerne ľahko pohybovať po izbe. Využíva pritom 51 "svalov" poháňaných tlakom vzduchu.

Asada očakáva, že v nadchádzajúcich desaťročiach veda príde s "druhmi robo", ktoré budú mať schopnosti učiť sa na úrovni medzi ľuďmi a primátmi, napríklad šimpanzmi. Podľa profesora by vedci mali byť schopní do roku 2050 vytvoriť tím futbalistov - robotov, ktorý by bol schopný zúčastniť sa a uspieť na svetovom šampionáte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu