Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci poskladali kostru neznámeho pravekého dravca

WASHINGTON - Skamenené kosti doteraz neznámeho obrovského dravca s párom klepiet na hlave odhalili v starých zbierkach v múzeu Smithsonian vo Washingtone.

Fragmenty predátora objavili v roku 1912 v kanadskej oblasti Burgess Shale starej 505 miliónov rokov. Vedci sa doteraz domnievali, že ide o časť zvieraťa podobného kôrovcovi a až po odhalení kompletnejších vzoriek v 90. rokoch zistili, že ide o celkom nové zviera.

Hurdia victoria má článkované telo pokryté žiabrami a trojdielnym obrovským pancierom, vychádzajúcim z prednej časti hlavy. "Takáto štruktúra sa nepodobá žiadnym iným fosíliám alebo žijúcim článkonožcom," uviedla hlavná autorka štúdie Allison Daley, ktorá sa tri roky venovala výskumu v rámci dizertačnej práce na univerzite vo švédskom meste Uppsala.

Druh objavený v zbierke múzea Smithsonian klasifikovali v 80. rokoch ako článkonožca, neskôr ako nezvyčajný druh predátora Anomalocaris. Ako však uviedla Daley, tím výskumníkov z Kanady, Veľkej Británie a Spojených štátov ho bude môcť preklasifikovať po preštudovaní niekoľkých stoviek vzoriek z oblasti Burgess Shale. Hurdia aj Anomalocaris patria do evolučnej línie, ktorá viedla k článkonožcom, kam patria napríklad pavúky, či kôrovce.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu