Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Život v roku 2025: Takéto prevratné zmeny čakajú ľudstvo už o desať rokov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN – Technológie menia svet a zasahujú takmer každý aspekt nášho života. Sú jedinou nádejou do ďalekej budúcnosti ľudstva, ale aj hrozbou, ktorá nás môže zničiť v priebehu jedinej sekundy. Pokrok je však nezastaviteľný a v roku 2025 na to, čo bolo pred desiatimi rokmi, budeme spomínať ako na technologický pravek!

Súčasťou každého nášho dňa sú veci, ktoré sme si pred desiatimi rokmi ešte nedokázali predstaviť. Či už sú to smartfóny alebo tablety, ktoré umožňujú videohovor s priateľmi, alebo internet v každom mobilnom telefóne a veľa ďalších vymožeností dnes už bežného života.

Keď sa pozrieme dopredu, v budúcnosti môžeme očakávať pokrok  nanotechnológií, IT či umelej inteligencie, neurovedy a genetiky. Môžeme si smelo načrtnúť najpravdepodobnejšie scenáre technologického vývoja, uvádza britský Mirror.

Život v roku 2025:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Človek-kyborg

Do roku 2025 budeme svedkami vzniku novej ľudskej rasy. Z ľudí sa stanú kyborgovia s inteligentnými protetickými končatinami, ktoré budú mať viac funkcií. Vedci onedlho nájdu liek na obezitu a rozličné neduhy, ktoré súvisia s naším životným štýlom. V tele budeme mať implantáty, ktoré budú udržiavať v kondícii naše vitálne funkcie, čo radikálne zmení podobu zdravotníctva. Pekná vyhliadka, však?

Život v roku 2025:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Globálna politika

Ako človek, tak aj mapa sveta sa bude meniť. Mnohé z menších a chudobnejších krajín sa budú v globálne prepojenom svete spájať, aby zvýšili svoju ekonomickú silu a prilákali investície.

Nadnárodné firmy

Polovica najväčších svetových spoločností bude v roku 2025 tvorená firmami, ktoré dnes ešte ani neexistujú. Mnohé spoločnosti sú totiž schopné prudko napredovať ponúkaním noviniek z oblasti vedy a techniky a menia nimi tvár priemyslu zo dňa na deň. Mnohé z najväčších hráčov na trhu sa objavia najmä v automobilovom priemysle, keď nastane dopyt po autách bez vodiča, ale tiež v genetike, webových aplikáciách a službách.

Finančné služby

O desať rokov bude už používanie digitálnych mien, ako je Bitcoin, automatické. Budú vytvorené nové online komunitné platformy na požičiavanie a investovanie, čo by mohlo podporiť globálny menový systém.

Život v roku 2025:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: bitcoinspins.com)

Ukladanie informácií do mozgu

Technologické firmy budú čoskoro súťažiť o „zmapovanie“ mozgu. Aktuálne sa na projekte, ktorého cieľom je pochopiť, ako mozog ukladá informácie a spomienky, podieľajú tri výskumné tímy v Európe, USA a Číne. Keď sa vedcom podarí zistiť, ako mozog funguje, budú schopní zálohovať informácie z mozgu a pracovať s nimi online.

Voľný čas

Prudký technologický pokrok umožní aj nový druh zábavy – živé virtuálne zážitky, ktoré pohltia náš voľný čas. Budeme sa môcť naživo zúčastniť legendárnych svetových bitiek a prežijeme dobrodružstvá, ktoré ostanú navždy uchované medzi našimi najintenzívnejšími spomienkami.

Virtuálna realita verzus skutočný život

Hranice medzi virtuálnou realitou a fyzickou budú veľmi tenké. Virtuálna realita totiž postúpi do bodu, v ktorom bude stimulovať všetky naše zmysly online cez internet alebo prostredníctvom našich vreckových zariadení. Na chuť kávy už nebudeme potrebovať hrček s horúcou tekutinou, ale postačia virtuálne vnemy prenesené do mozgu.

Roboty

Nahrádzanie ľudí strojmi prebieha vo firmách už minimálne dve desaťročia a v roku 2025 budú roboty absolútnou samozrejmosťou. Či už v zdravotníctve, stavebníctve, službách alebo na strane zákona v radoch polície.

 

Umelá inteligencia

S rozvojom počítačového softvéru, ktorý dokáže napodobňovať schopnosti ľudí, teda učiť sa a prispôsobiť sa meniacim okolnostiam, prichádzajú nové výzvy. Už teraz zohráva umelá inteligencia dôležitú úlohu v oblastiach, ako napríklad satelitná navigácia, finančné služby, diagnózy alebo call centrá.  V roku 2025 budú všetky naše telefóny, automobily a počítače také inteligentné, že budú ašpirovať na našich najlepších priateľov!

Internet ako mapa života

V nasledujúcom desaťročí budú miliardy objektov prepojené internetom, tvoreným jednoducho zo všetkého. Celý náš život a všetky jeho detaily dostanú digitálnu podobu a túto skutočnosť využije najmä súdnictvo. Senzory, kamery a mikrofóny budú všade okolo nás – v inteligentom oblečení alebo v novom nábytku. Všetky predmety budú teda svedkom každého, aj toho najmenšieho pohybu a možno aj myšlienky.

Život v roku 2025:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu