Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Predstavili novú tvár módnych prehliadok: robotickú modelku!

Robotická modelka HRP-4C
Robotická modelka HRP-4C

CUKUBA - Nový kráčajúci a hovoriaci robot z Japonska má dievčenskú tvár, dokáže sa usmievať a schudol na 43 kilogramov, aby mohol debutovať na módnych prehliadkach. Zatiaľ ale nevyhovuje bezpečnostným normám natoľko, aby mohol prehliadkové móla zdielať s modelkami z mäsa a kostí, napísala dnes agentúra AP.

Podľa vývojárov japonského Národného ústavu vyspelých priemyselných vied a technológií (AIST), podporovaného vládou, ich "kybernetický človek", ktorého dnes predviedli, nie je pripravený pomáhať s domácimi prácami alebo pracovať po boku ľudí. To sa od robotov očakáva do budúcnosti. "Technologicky tejto úrovne zatiaľ nedosiahol," konštatoval jeden z projektantov Hirohisa Hirukawa. "Zatiaľ by sa neuplatnil dokonca ani ako modelka - ako nám povedali ľudia z módneho priemyslu, je vraj príliš malý a má dosť obyčajnú postavu."

Hlavným účelom 158 centimetrov vysokej čiernovlasej robotky s kódovým označením HRP-4C, ktorej predchodkyňa vážila 58 kilogramov, je obveselovať a vábiť davy zvedavcov. Podľa vývojárov môže nájsť uplatnenie v zábavných parkoch, pri upútavaní pozornosti na rôzne akcie či napodobňovaní ľudských pohybov, napríklad cvičiteľky aerobiku.

HRP-4C bol naprojektovaný tak, aby vyzeral ako priemerná Japonka, i keď vzhľadom k strieborno-čiernému telu pripomína skôr astronautku v kozmickom skafandri. Robotická konštrukcia HRP-4C bez tváre a ďalších súčastí plášťa bude v predaji za asi 20 miliónov jenov (155 630 eur). Jeho programová technológia bude zverejnená, aby ľudia mohli prijsť s nápadmi na ďalšie zábavné pohyby robota, informovali vedci. 

HRP-4C má v tele 30 robotických pohonov, ktoré mu umožňujú chodiť a hýbať rukami, a ďalších osem pohonov v tvári, vďaka ktorým dokáže vyjadrovať emócie ako hnev či prekvapenie. Pri predvádzaní pre reportérov kráčal robot kolísavou chôdzou a mrkal, a tak trochu pripomínal ožívajúcu animovanú postavičku. Jemným ženským hláskom pohybujúcimi sa ústami tak isto povedal "Ahoj všetci!"

Ťažkou úlohou pre stvoriteľa HRP-4C bolo vytvoriť súčasti tela natoľko malé, aby pôsobili žensky, obzvlásť štíhlejšie nohy, vysvetlil šéf vedeckého tímu pre výzkum humanoidov pri inštitúte AIST Šúdži Kadžita. "Ale je to iba prvý krok," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu