Piatok14. jún 2024, meniny má Vasil, zajtra Vít

Výstava Šangri-la doplnená o nový atraktívny prvok

Zobraziť galériu (2)

BRATISLAVA - Úspešný výstavný projekt Šangri-la. India – Nepál – Tibet – Bhután je inovovaný o ďalší atraktívny prvok. Okolo hláv návštevníkov výstavy v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží v Bratislave bude v prvých jarných dňoch poletovať približne 50 živých exotických motýľov.

Od soboty 21. marca 2009 sa zároveň menia aj návštevné hodiny výstavy. Vzhľadom na veľký záujem návštevníkov bude výstava sprístupnená denne okrem pondelka od 9.00 do 18. 00 h (s posledným vstupom o 17.30 h), vo štvrtok od 9.00 do 20.00 h (s posledným vstupom o 19.15 h).

K živým zvieratám, ktoré sú súčasťou jedinečnej výstavy Šangri-la, pribudli v týchto dňoch exotické motýle. Pracovníci pražskej Botanickej záhrady umiestnili do priestorov zelenej džungle – jednej z najatraktívnejších častí výstavy – kukly, z ktorých sa priamo pred očami návštevníkov liahnu krásne motýle. Prítomnosť siedmich motýlích druhov umocní interaktívnosť inštalácie, ktorej cieľom je prostredníctvom všetkých vnemov vtiahnuť návštevníka do krajín v oblasti Himalájí. Pôsobivé veľkoformátové fotografie, množstvo filmových projekcií, pôvodné zbierkové predmety, obydlia s autentickým nábytkom, vôňa a ruch indickej tržnice, zvuky tibetských trúb dung čen, točenie modlitebných mlynčekov, pach stanu z jačích chlpov, chlad veľhôr v ľadovej komore, zurčanie potôčikov, ako aj živá flóra a fauna umožňujú naplno prežívať všetko materiálne i duchovné, čo súvisí s Indiou, Nepálom, Tibetom a Bhutánom. Návštevník sa môže vydať na cestu do krajín vzdialených od našej unáhlenej a pretechnizovanej spoločnosti. Môže sa priblížiť k Šangri-la – bájnemu, stratenému raju.

Výpravná výstava má niekoľko navzájom prepojených častí. Jej členenie vychádza z knihy Pavla Béma a Rudolfa Švaříčka Tretí Everest, v ktorej popisujú svoju výpravu na najvyššiu horu sveta. Ďalšie štyri celky predstavujú krajiny ležiace na svahoch veľkých Himalájí (Indiu, Nepál, Tibet a Bhután) so všetkými ich zvláštnosťami a exotikou. Z horských nížin smeruje návštevník postupne cez odlišné vegetačné pásma až do oblasti večného snehu a ľadu. Spoznáva krehké kultúry, duchovné prúdy i svetové náboženstvá. Ďalšia časť podáva strhujúcim a veľmi osobným spôsobom príbeh česko-slovenskej expedície Everest 2007 k vrcholu najvyššej hory sveta.

Samostatnú časť výstavy tvorí rozsiahla kolekcia fotografií renomovanej spoločnosti National Geographic, ktorú v oblasti Himalájí vytvorili ich kmeňoví autori v priebehu niekoľkých ostatných rokov. Svoje snímky na výstave predstavujú aj slovenskí fotografi. Pavol Breier a Martin Nikodým. Nechýbajú ani filmové zábery najúspešnejšieho slovenského dokumentaristu Pavla Barabáša. Časť výstavy je venovaná známej cestovateľskej dvojici Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka a ich ceste po Ázii. Výnimočné sú i fotografie Josefa Vaniša a Vladimíra Sísa, ktorí navštívili Tibet v 50. rokoch 20. storočia . Výstava je výsledkom spolupráce cestovateľa, fotografa a horolezca Rudolfa Švaříčka, cestovnej kancelárie Livingstone, spoločnosti National Geographic a Slovenského národného múzea. Šangri-la, teda bájny raj, budú môcť návštevníci hľadať do 12. júla 2009.

Výstava je sprístupnená denne okrem pondelka od 9.00 do 18.00 h (s posledným vstupom o 17.30 h). Vo štvrtok je otvorená od 9.00 do 20.00 h (s posledným vstupom o 19.15). Organizátori odporúčajú vyčleniť si na prehliadku min. 1, 5 hodiny.

www.sangri-la.sk a www.snm.sk  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu