Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V okolí Černobyľu je málo zvierat, mnohé sú deformované

Černobyľ
Černobyľ

BRATISLAVA - Zvieratá žijúce v okolí Černobyľu zasiahlo rádioaktívne žiarenie viac, ako sa predpokladalo. Teóriu, podľa ktorej sa divokej prírode po výbuchu atómovej elektrárne v roku 1986 darí, spochybnila štúdia francúzskeho Národného centra pre vedecký výskum.

V oblastiach s veľkou radiáciou bolo menej včiel, motýľov, pavúkov, kobyliek a iných bezstavovcov ako inde. Ako uviedol jeden z výskumníkov Anders Moller, nikdy predtým podobná práca nevznikla. "Naša štúdia sa ako prvá zamerala na množstvo zvieracej populácie," dodal.

Tím porovnával populáciu v oblastiach zamorených žiarením a v oblastiach, kde bola nižšia radiácia. "Sú tam oblasti so sto zvieratami na meter štvorcový. A potom sú miesta v priemere s menej ako jedným jedincom na meter štvorcový, je to rovnaké pre všetky druhy," uviedol Moller. Okrem toho živočíchy žijúce v blízkosti reaktora častejšie trpia rôznymi deformáciami, vrátane albinizmu a zakrpatených končatín.

"Obyčajne sú deformované zvieratá rýchlo zjedené, keďže je ťažké utiecť, ak nemajú krídla rovnakej dĺžky. V tomto prípade sme zistili vysoký výskyt deformovaných zvierat," dodal Moller, ktorý na výskume pracoval od roku 1991.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu