Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Do módy prišli večierky, kde si ľudia vymieňajú šaty

DUBLIN - Ako na väčšine večierkov sa začína popíjaním, pojedaním a nezáväznou konverzáciou, potom si ale hostia začnú vymieňať oblečenie! Party, kde si ľudia menili obnosené oblečenie, sa konali už pred nástupom finančnej krízy. Teraz však získavajú čoraz viac na popularite ako bezplatná náhrada nakupovania a zábavy, píše agentúra Reuters.

Podľa internetových stránok www.swishing.org, ktoré podobným akciám robia reklamu, musia návštevníci večierka priniesť minimálne jeden kúsok odevu a nikto sa nesmie vrhnúť na nahromadené oblečenie, pokiaľ sa jeho prehrabávanie oficiálne nezačne. „A dámy pozor: žiadne škriabanie, pľuvanie ani kúsanie!" varujú stránky.

„Ľudia stále radi nakupujú, radi vyzerajú atraktívne,“ hovorí Ashley Dow z londýnskej firmy Futerra, ktorá webovskú stránku prevádzkuje a ktorá tvrdí, že pred zhruba dvoma rokmi anglický termín "swishing" pre túto formu zábavy vymyslela. "Mnoho ľudí zistilo, že toto je príjemná forma výpredaja, pri ktorom sa dajú ušetriť peniaze a pritom získať skvelé veci," dodáva.

Spoločnosť Futerra, ktorá sa primárne zaoberá poradenskými službami a medzi jej klientov patria organizácie od Britskej rady (British Council) až po McDonald's, na chystané večierky na svojich stránkach len upozorňuje; organizovať ich môže ktokoľvek. Medzi najčerstvejšími nápadmi na stránkach sú party zameriavajúce sa na výmenu módnych doplnkov alebo svadobná „hrabačka“.

Reštaurácia Sheeben Chic v irskej metropole Dublin organizuje každú sobotu popoludní vo svojich suterénnych priestoroch na základe spomenutej myšlienky akciu Swap Idol. Za každý kúsok prineseného oblečenia dostane účastník repliku starej írskej dvadsaťlibrovky a za tieto kupóny si môže ponúkané šaty nakupovať. Jedlo a nápoje sa podávajú na prízemí reštaurácie.

„Ľudia môžu prísť a meniť si veci, ako si menia stoličky," popisuje zamestnankyňa Katja Dittmannová, ktorá pochádza z Nemecka. K dispozícii je aj "výzdoba" podniku - vypitvaný počítač, záchodové dosky naaranžované na stene v tvare písmena S, prázdny rám obrazu – pokiaľ hosť za tieto klenoty získané od priateľov z povaly alebo dražieb starožitností ponúkne niečo so zodpovedajúcou estetickou hodnotou.

„Býva tu dosť rušno," hovorí Dittmannová o miestnych špecifických blšákoch. "Očividne je to dobre načasované, teraz, keď je recesia, si ľudia musia uťahovať opasky," konštatuje, zatiaľ čo desiatky žien sa v suteréne preberá v secondhandových šatách.

„Prišla som o prácu, nemala som peniaze na oblečenie, a tak som si hovorila, že by bolo skvelé si šaty s niekým vymeniť," hovorí Seona Carneyová (23).

Podľa niektorých ľudí svojráznym secondhandom nahráva aj to, že Írsko v poslednom období zažilo nevídaný ekonomický boom. "Na niektorých kúskoch sú ešte cenovky," upozorňuje Dittmannová. "Ľudia evidentne mali ešte nedávno plno peňazí a utrácali ich za oblečenie, ktoré si potom ani nedali na seba." Príležitostne podnik oblečenie za pár eur aj predáva, pokiaľ niekto nemá čo ponúknuť na výmenu.

Inak ale funguje len na zvýšenie popularity reštaurácie a ako služba obci, hovorí Dittmannová. "Súčasná situácia nám nahráva do karát," usmieva sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu