Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Koraly, ktoré zničili tsunami, sa zotavujú

BRATISLAVA - Koralové útesy v Indickom oceáne, ktoré zničili tsunami spred štyroch rokov, sa zotavujú. Ako informoval spravodajský portál news.bbc.co.uk, organizácia Wildlife Conservation Society (WCS) našla dôkazy o rýchlom raste mladých koralov v ťažko postihnutých oblastiach.

Jej hovorca dodal, že sa zotavujú aj časti útesov zničené pred tsunami. Niektorí vedci sa obávali, že ich obnova bude trvať dlhšie ako desať rokov. V niektorých oblastiach pre jej urýchlenie zakázali ničivé techniky lovu rýb a presádzali koraly do postihnutých oblastí.

"Je to úžasná správa o nezlomnosti a zotavovaní sa ekosystému," povedal koordinátor indonézskeho morského programu WCS Stuart Campbell. Expert na útesy z Queenslandskej univerzity v Austrálii Ove Hoegh-Guldberg nepovažuje informácie za prekvapivé.

"Podobné veci vidíme v okolí Veľkého bariérového útesu, kde sa útesy, ktoré prežili horšie katastrofy, zotavujú celkom rýchlo," vyjadril sa pre agentúru Associated Press. Zemetrasenie s magnitúdou 9,3, ktoré 26. decembra 2004 vyvolalo následné vlny tsunami, najsilnejšie zasiahlo indonézsku provinciu Aceh na severe ostrova Sumatra.

Oficiálny počet obetí zemetrasenia a smrtiacich vĺn tsunami, ktoré postihli krajiny na pobreží Indického oceánu, prekročil 286-tisíc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu