NEW YORK - Nový výskum odborníkov z Duke University dokázal, že naše hrubé črevo má „šiesty zmysel“. Výskumníci zistili, že v hrubom čreve sa nachádzajú neuropódy, špeciálne senzorické bunky, ktoré fungujú ako chuťové poháriky pre črevá. Môžu nám pomôcť aj s pocitom sýtosti a uľahčiť chudnutie.
Neuropódy analyzujú stravu a posielajú signály do mozgu, čím vedia usmerniť výber potravín a dokonca ovplyvniť kedy je najvhodnejší čas na jedlo či práve naopak, kedy prestať jesť. Výskumníci tento jav nazvali „neurobiotický zmysel“, alebo skrytý šiesty zmysel, informuje New York Post.
Vedci dúfajú, že toto zistenie pomôže analyzovať duševné poruchy ovplyvnené stravou a zároveň poskytne cenné informácie k liečbe obezity. „Je to podobné tomu, ako používame naše ostatné zmysly - zrak, sluch, čuch, chuť a hmat na interpretáciu nášho sveta,“ upresnili autori štúdie.
O prepojení medzi črevom a mozgom už vedci vedia. Aj to, že strava ovplyvňuje náladu či celkovú pohodu jednotlivca. V tejto najnovšej štúdii dokázali, že neuropódy v hrubom čreve môžu mozog varovať pred bakteriálnymi votrelcami. Výskumníci skúmali, ako neuropodové bunky, ktoré používajú špeciálny receptor prenášajú informácie cez blúdivý nerv, hlavné spojenie medzi črevom a mozgom.
Jedna skupina myší cez noc nejedla a potom im podali malú dávku flagelínu, kľúčového štrukturálneho proteínu, ktorý umožňuje baktériám pohyb. Zistili, že myši, ktoré dostali špeciálny typ baktérií spôsobujúcich infekciu jedli menej. Výsledky štúdie naznačili, že receptor TLR5 pomáha mozgu vyslať signál, že je čas prestať jesť. Mozog bez receptora túto správu nedostane.
Neurovedec Diego Bohórquez z Duke School of Medicine zároveň upresnil, že tieto bunky dokážu rozlišovať aj medzi skutočným cukrom a umelými sladidlami. „Myslím si, že táto práca bude obzvlášť užitočná pre širšiu vedeckú komunitu pri vysvetľovaní toho, ako je naše správanie ovplyvňované mikróbmi,“ povedal Bohórquez, profesor medicíny a neurobiológie a hlavný autor štúdie. Ďalším krokom bude podľa neho skúmanie diét, ktoré menia mikrobióm v čreve. „To by mohlo byť kľúčovým kúskom skladačky pri ochoreniach, ako je obezita alebo psychiatrické poruchy,“ dodal.