DALLAS - Hoci v zozname odporúčaných superpotravín pravidelne pribúdajú nové položky, od listovej zeleniny po fermentované nápoje, niektoré z tých najzdravších možno máte vo svojej kuchyni. Podľa vedcov môže konzumácia avokáda výrazne znížiť riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Výsledky výskumu ukázali, že nahradenie polovice dennej porcie margarínu, masla, vajec, jogurtu, syra alebo spracovaného mäsa rovnakým množstvom avokáda viedlo k zníženiu rizika srdcových príhod o 16 až 22 %, uviedol portál Best Life Online. Naopak, keď ľudia nahrádzali orechy, olivový olej či iné rastlinné tuky avokádom, výrazný prínos sa nepreukázal. Taktiež sa nepotvrdil žiadny vplyv na zníženie rizika mozgovej príhody. Kľúčový prínos však vedci zaznamenali u tých, ktorí konzumovali dve porcie avokáda týždenne, pričom každá porcia predstavovala polovicu plodu alebo približne jednu šálku dužiny. Títo účastníci mali o 16 % nižšie riziko kardiovaskulárnych chorôb a o 21 % nižšie riziko ischemickej choroby srdca než ľudia, ktorí avokádo jedli zriedkavo alebo vôbec. „Naša štúdia poskytuje ďalší dôkaz, že rastlinné nenasýtené tuky zlepšujú kvalitu stravy a zohrávajú dôležitú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení,“ uviedla hlavná autorka štúdie Lorena S. Pacheco.
Pomáha aj pri obezite a cholesterole
Avokádo má vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín a vlákniny, ktoré prispievajú k zdraviu metabolizmu. To z neho robí vhodnú alternatívu k menej zdravým tukovým potravinám. Ďalší výskum, ktorý v roku 2023 publikoval časopis Cureus ukázal, že pravidelná konzumácia avokáda vedie k nižšej hladine celkového cholesterolu, vyššej hladine dobrého cholesterolu a nižšej hladine zlého cholesterolu v porovnaní s nízkotučnou alebo bežnou stravou. Naviac štúdia z roku 2021, ktorú publikoval Journal of Nutrition potvrdila, že pravidelní konzumenti avokáda majú menší sklon k obezite v oblasti brucha. Údaje viac ako 55-tisíc ľudí ukázali, že tí, ktorí ho pravidelne jedli, mali po 11 rokoch menší nárast hmotnosti a nižšiu pravdepodobnosť nadváhy. „Avokádo je ovocie bohaté na vlákninu a mononenasýtené tuky, dve látky, ktoré prospievajú metabolickému zdraviu,“ uviedli autori štúdie. Strava bohatá na tieto zložky môže znížiť obezitu a riziko cukrovky 2. typu. Avokádo je viac než len módny trend v gastronómii. Vďaka vysokému obsahu zdravých tukov a vlákniny môže jeho pravidelná konzumácia dvakrát týždenne výrazne znížiť riziko srdcových chorôb. Navyše prospieva aj hladine cholesterolu a pomáha pri regulácii hmotnosti.
Experti vo výsledkoch štúdie, ktorú zverejnil odborný časopis Journal of the American Heart Association v marci 2022, píšu o tom, ako analyzovali údaje z 30-ročného sledovania v rámci štúdií Nurses’ Health Study a Health Professionals Follow-up Study. Zúčastnilo sa ich spolu viac ako 110-tisíc mužov a žien, ktorí na začiatku výskumu nemali diagnostikované srdcové ochorenia, mozgovú príhodu ani rakovinu. Vedci pomocou pravidelných dotazníkov mapovali stravovacie návyky účastníkov každé štyri roky. Počas sledovaného obdobia došlo u respondentov k takmer 9 200 prípadom ischemickej choroby srdca a približne 5 300 mozgovým príhodám.
Upozornenie: Tento článok má informačný charakter a nenahrádza odborné poradenstvo. V prípade zdravotných problémov sa vždy obráťte na svojho lekára.