Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chlapec (14) sa sťažoval na problémy s prehĺtaním: Lekári doslova onemeli, toto ešte nevideli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA – Nemenovaný štrnásťročný chlapec sa lekárom v nemocnici sťažoval na chrapľavý hlas a problémy s prehĺtaním. Keď mu urobili röntgenové vyšetrenie, zostali v šoku. Takéto prípady môžu byť fatálne.

Ako informuje správa publikovaná v časopise The New England Journal of Medicine, šesť hodín pred návštevou nemocnice chlapec omylom prehltol 25-centovú mincu. Lekári však boli zmätení, pretože tínedžer nemal žiadne problémy s dýchaním, ktoré sú v podobných prípadoch bežné. V nádeji, že sa dostanú ku koreňu problému, pacienta poslali na röntgenové vyšetrenie hrudníka, ktoré ukázalo, že minca bola zaseknutá medzi hlasivkami a priedušnicou. To umožňovalo priechod vzduchu.

Sprievodné fotografie ukazujú, že minca zostala v pacientovom tele vzpriamene. Chlapec mal koniec-koncov šťastie v nešťastí, pretože podobné prípady môžu skončiť fatálne. „Cudzie telesá v dýchacích cestách, najmä tie v priedušnici a hrtane, si vyžadujú okamžité odstránenie, aby sa znížilo riziko narušenia dýchania,“ napísali lekári.

Lekári uviedli chlapca do celkovej anestézie, aby mu urobili bronchoskopiu, operáciu, ktorá zahŕňa sondovanie dýchacích ciest flexibilnými kliešťami. Vďaka tomu sa im podarilo vytiahnuť mincu bez poškodenia vzduchového kanála. Po zákroku pacientove symptómy ustúpili a lekári ho prepustili domov, informoval magazín People.

Viac o téme: MincaPrehltnutieChlapec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu