Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rodina vošla do pivnice s pokazenými zemiakmi: Za pár minút boli všetci mŕtvi! Za všetko mohol...

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LAIŠEVO – Štyria členovia istej rodiny tragicky zahynuli po tom, čo vošli do pivnice so zhnitými zemiakmi. Podľa dostupných informácií ich údajne zabil smrtiaci plyn spôsobený starými zemiakmi.

Mnohí možno neveria, že sa niekto môže otráviť zemiakmi, ale pre jednu rodinu z Laiševa, mesta neďaleko Kazane v ruskej republike Tatarstan, to bola tragická realita. V roku 2014 prišlo osemročné dievčatko o otca, matku, brata i babičku. Otec dievčaťa, uznávaný profesor práva Michail Čelyšev, bol prvým človekom, ktorý vstúpil do nešťastnej pivnice, kde skladovali celú zimu zemiaky. Právnik si však neuvedomil, že zemiaky sú vážne nahnité, a rýchlo sa dostal do veľkých problémov.

Polícia vtedy uviedla, že 42-ročný muž omdlel z jedovatých výparov a krátko nato zomrel, informuje ruská spravodajská agentúra. Keď sa Michail dlhšie nevracal, rodina začala mať obavy, prečo je stále tam dole. Keďže do pivnice vstúpila aj jeho znepokojená manželka Anastázia, postihol ju rovnaký osud, ako jej manžela. Tragicky zahynula vo veku 38 rokov. Ich osemnásťročný syn sa potom vydal do pivnice hľadať svojich rodičov, no aj on sa nadýchal vysoko toxických výparov, ktoré produkovali zhnité zemiaky.

Anastasiina matka Iraida, ktorá mala v tom čase 68 rokov, najprv zavolala susedovi, pretože mala podozrenie, že sa niečo deje. Skôr ako však prišla pomoc, išla sa pozrieť do pivnice, či nenájde zvyšok svojej rodiny. Podľa polície sa udusila plynom, skolabovala a zomrela rovnako ako ostatní, skôr ako prišla pomoc. Predpokladá sa, že babička nechala dvere do pivnice otvorené, čo umožnilo rozptýlenie výparov. Rodinnú tragédiu prežila vtedy iba osemročná Mária. „Všetci zomreli na otravu plynom, ktorý sa nahromadil v pivnici v dôsledku zle hnijúcich zemiakov,“ povedal vtedy miestny vyšetrovateľ. „Nebohé dievča našlo telá zosnulých,“ dodal.

Rodina vošla do pivnice
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Hoci je tento typ otravy zriedkavý, Michiganská štátna univerzita zdôrazňuje, aké je dôležité správne skladovať zemiaky v každom ročnom období, bez ohľadu na to, koľko ich máte. „Uchovávajte ich na chladnom a tmavom mieste a počas prepravy ich nevystavujte pôsobeniu svetla,“ radí univerzita. „Ak nájdete alebo kúpite zelené zemiaky, vyhoďte ich. Vyhnite sa tiež konzumácii zemiakov, ktoré už majú svoje najlepšie roky za sebou, rastú na nich hľuzy alebo vykazujú akékoľvek známky hniloby,“ dodáva. Pred konzumáciou zemiakov vždy skontrolujte, či sa na nich nevyskytujú príznaky plesne alebo hniloby a ak sa pokazia, vyvetrajte a vyčistite priestor, v ktorom boli uskladnené.

Viac o téme: RodinaZemiakySmrť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu