Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci odhalili šokujúce spojenie klimatických zmien s terorizmom: Dôležitý odkaz pre vládu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Profimedia)

ADELAIDE – O tom, že zmena klímy môže mať katastrofálne následky, už vieme. Nový výskum však naznačuje, že môže rozšíriť aj iný nežiadúci jav, ako je terorizmus. Odborníci zistili, že meniace sa vzorce počasia vyvolané zmenou klímy prispievajú k posunom v mieste teroristických aktivít.

Prieskumná štúdia vedená odborníkom na extrémizmus Jaredom Dmellom zo Školy sociálnych vied Univerzity v Adelaide zistila, že niektoré klimatologické premenné ovplyvnili teroristickú aktivitu v Indii. „Hustota obyvateľstva v mestských centrách stále rastie, najmä v priestoroch s priaznivým podnebím, a niektoré zo vzdialenejších oblastí, ktoré kedysi využívali extrémisti, zažili také dynamické podnebie, že už nie je vhodné na ľudské obydlie, čo núti tieto skupiny migrovať inam,“ uviedol Dmello v tlačovej správe.

Vedci odhalili šokujúce spojenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nebola to len intenzita týchto klimatologických premenných, ktorá viedla k sťahovaniu teroristov do nových lokalít. Presun teroristických aktivít bol aj sezónny. „Výskum ukazuje, že zastavenie škodlivých účinkov klimatických zmien nie je len environmentálny problém, ale aj problém, ktorý je priamo spojený s národnou bezpečnosťou a obranou,“ povedal Dmello. Zdá sa tiež, že v reakcii na zmenu klímy sa pravdepodobne menia aj iné formy extrémistického správania, ako napríklad miesto výcviku.

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Applied Security Research sa sústredila na teroristickú činnosť v Indii v rokoch 1998 až 2017, čo je obdobie, počas ktorého Globálna databáza terorizmu zaznamenala 9096 teroristických incidentov. „Priemerné teploty v Indii dosiahli počas nášho 20-ročného študijného obdobia rekordné hodnoty,“ priblížil odborník. „Tento časový rámec predstavuje dostatočne široký rozsah na preukázanie zmeny klímy a zároveň využíva najnovšie spoľahlivé údaje, ktoré pokrývajú dimenziu zmeny klímy a extrémizmu v krajine,“ uviedol ďalej.

Vedci odhalili šokujúce spojenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Toto nové a rozvíjajúce sa chápanie toho, ako zmena klímy ovplyvňuje vzorce terorizmu, je dôležitým poznatkom pre vlády na celom svete. „Na účinné zmiernenie radikalizácie je nevyhnutné vyriešiť ďalšie kritické problémy, ako je bezdomovectvo, potravinová neistota, vodné a energetické krízy a sociálna nerovnosť,“ upozornil Dmello.

Viac o téme: VýskumKlimatické zmenyIndiaTerorizmusKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu