Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fajčiari, po tomto okamžite zahodíte cigarety: Tento zlozvyk vám nepomáha chudnúť, práve naopak!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KODAŇ – Obavy z priberania sú častou výhovorkou fajčiarov, prečo nechcú s týmto škodlivým zlozvykom skoncovať. Nová štúdia však zistila, že celoživotné fajčenie môže zvýšiť percento brušného tuku, najmä toho nezdravého, ktorý je spojený s množstvom zdravotných komplikácií.

Fajčiari majú tendenciu mať nižšiu telesnú hmotnosť ako nefajčiari, ale majú tiež viac brušného tuku a viac brušného viscerálneho tuku. Tento druh tuku je ťažko viditeľný; môžete mať ploché brucho a napriek tomu mať nezdravé množstvo viscerálneho toku, čím sa zvyšuje riziko vážnych ochorení, ako cukrovka, srdcové choroby, mŕtvica či demencie. Nová štúdia publikovaná minulý týždeň v časopise Addiction ponúka podporné dôkazy, že fajčenie môže zvýšiť percento tohto typu tuku.

Fajčiari, po tomto okamžite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Výskumníci z Centra pre základný metabolický výskum NNF na Kodanskej univerzite analyzovali údaje o fajčení u 1,2 miliónov začínajúcich fajčiarov a u vyše 450-tisíc celoživotných fajčiarov. U viac ako 600 000 ľudí zase skúmali rozloženie telesného tuku. Použili predchádzajúce genetické štúdie, aby zistili, ktoré gény sú spojené s fajčením a distribúciou telesného tuku. Napokon zohľadnili ďalšie vplyvy, ako je konzumácia alkoholu alebo sociálno-ekonomické pozadie, aby zabezpečili, že akékoľvek spojenie, ktoré nájdu medzi fajčením a distribúciou telesného tuku, bude skutočne spôsobené fajčením samotným a nie inými faktormi.

Zistenia sú jednoznačné

Zistili, že nadbytočný brušný tuk u fajčiarov bol prevažne viscerálny tuk, čo znamená, že fajčenie skutočne spôsobuje nárast telesného tuku. Vedúci autor Germán D. Carrasquilla uviedol: „Z hľadiska verejného zdravia tieto zistenia posilňujú dôležitosť rozsiahleho úsilia o prevenciu a obmedzenie fajčenia v bežnej populácii, pretože to môže prispieť aj k zníženiu brušného viscerálneho tuku a všetkých chronických ochorení, ktoré s tým súvisia. Zníženie jedného veľkého zdravotného rizika v populácii nepriamo zníži ďalšie veľké zdravotné riziko.“

Viac o téme: VýskumFajčenieViscelárny tuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu