Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nepáčia sa vám črty vlastnej tváre? Vedci odhalili zarážajúce zistenia: Môže za to vaša matka!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Ak sa vám nepáči váš nos alebo celkový tvar tváre, s najväčšou pravdepodobnosťou za to môže vaša mama. Štúdia totiž zistila, že jedinečné črty tváre každého človeka môžu byť ovplyvnené tým, čo jeho matka jedla počas tehotenstva.

Zatiaľ čo základný vzhľad ľudskej tváre určujú rodičovské gény, súrodenci často vyzerajú úplne inak a dokonca ani „identické“ dvojčatá nie sú nikdy úplne rovnaké. Dôvod týchto jemných rozdielov už dlho mátal vedcov, no veria, že konečne našli odpovede. Jemné rozdiely vo výzore ľudí vytvárajú v maternici gény, ktoré sú podporené výživou matky. Čím viac bielkovín žena počas tehotenstva skonzumuje, tým aktívnejšie sú gény známe ako mTORC1. Vedci tvrdia, že to môže mať vplyv na vzhľad tváre potomka, konkrétne na dĺžku nosa a šírku nosných dierok, tvar líc a zvýraznenie čeľuste.

Nepáčia sa vám črty
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V štúdii publikovanej v časopise Nature Communications medzinárodní výskumníci uviedli: „Zistili sme, že modulácia hladiny bielkovín v strave matky reguluje aktivitu mTORC1, čo vedie k jemným, ale zreteľným zmenám v kraniofaciálnom tvare embryí.“ Podľa vedcov strava matky ovplyvňuje rôzne črty tváre potomka. K týmto výsledkom dospeli na základe skúmania gravidných myší a rýb, ktorým podávali odlišnú stravu.

Ukázalo sa, že diéty s vysokým obsahom bielkovín stoja za zväčšenými črtami tváre, výraznejšou čeľusťou a hrubšou nosnou chrupavkou. Naopak, strava s nízkym obsahom bielkovín je zodpovedná za štíhlejší tvar tváre a špicaté črty. Vedci uviedli, že tento jav môže niektorým zvieratám poskytnúť výhodu na základe prostredia, do ktorého sa narodili. U určitých druhov rýb majú mláďatá častejšie dlhšie a tenšie zakončenie hlavy, ak ich matky konzumujú nízkonutričnú stravu. To dáva mláďatám výhodu pri hľadaní potravy v oblastiach s nízkou dostupnosťou.

Viac o téme: StravaTehotenstvo Črty tváre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu