Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lekár varuje pred čokoládovými veľkonočnými vajíčkami: Na toto pozor, môžete si poriadne zavariť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN – Obdobie sviatkov dáva zvyčajne poriadne zabrať nášmu tráveniu. Lekár z britskej Národnej zdravotníckej služby (NHS) preto vyzýva ľudí pred bežnou praktikou konzumácie veľkonočných čokoládových vajíčok. Mnohým sa to však nepáči.

Zubný kaz, obezita a cukrovka 2. typu pribúdajú, varoval lekár Andrew Kelso, ktorý vyzval ľudí, aby boli aj v čase veľkonočných sviatkov striedmi. Upozornil predovšetkým na čokoládové veľkonočné vajíčka. „Mnoho ľudí si neuvedomuje, že priemerné veľkonočné vajíčko obsahuje približne tri štvrtiny odporúčaného denného príjmu kalórií pre dospelých,“ uviedol Kelso pre denník Metro. Nepriblížil však gramáž priemerného čokoládového vajíčka, no vo všeobecnosti je dôležité riadiť sa najmä nutričnou tabuľkou na obale výrobku.

Lekár varuje pred čokoládovými
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Okrem veľkonočných vajíčok sa mnohí z nás budú stretávať s rodinou a priateľmi pri spoločenských príležitostiach, pri ktorých budeme jesť viac koláčov a sušienok. Znamená to príjem veľkého množstva cukru a kalórií navyše, čo nášmu telu nerobí dobre. Vychutnajte si sladké dobroty, ale prosím, nepreháňajte to,“ dodal Kelso. Vzhľadom na to, že Veľká noc bude pravdepodobne rušným obdobím pre zdravotníkov, Kelso tiež vyzýva ľudí, aby sa uistili, že doma majú paracetamol, náplasti, liek na tráviace ťažkosti a liek proti hnačke.

Kelso svoje odporúčanie vydal aj na sociálnej sieti X, kde sa stretol s veľkou vlnou odporu a medzičasom svoj príspevok vymazal, informuje spravodajský portál Sky News. Jedna z používateliek sociálnej siete napríklad v komentári uviedla, že iba teraz zjedla dve čokoládové vajíčka. „Nie ste moja mama,“ pridal sa ďalší. „Teraz zjem celého veľkonočného zajačika, aby som vzdorovala doktorovi Andrewovi Kelsovi,“ dodala tretia komentujúca.

Viac o téme: CukorObezitaVeľká nocČokoládové vajíčka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu