Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Zlá správa pre milovníkov vína: Tieto obľúbené klasiky môžu byť už čoskoro minulosťou! Smutný dôvod

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

NEW YORK – Najnovšie zistenia zarmútili najmä milovníkov vína. Ako sa ukázalo, kvôli stúpajúcim globálnym teplotám hrozí, že sa budeme musieť navždy rozlúčiť s obľúbenými klasikami, ako je chardonnay či sauvignon blanc. Predpovede odborníkov sú skutočne alarmujúce.

Víno je prirodzene prispôsobené teplému a suchému podnebiu, pretože má svoj pôvod v oblasti Stredozemného mora. V pestovaní hrozna je dôležité najmä zavlažovanie. Podľa správy Organizácie Spojených národov však tento proces čelí vlastným problémom, pretože zmena klímy robí z vody čoraz vzácnejšiu komoditu. Už teraz sú mnohé víno viac alkoholické a sladšie, nehovoriac o tom, že vinohrady zbierajú hrozno takmer o tri týždne skôr ako pred štyrmi desaťročiami. Alarmujúce je najmä zistenie, že kvôli stúpajúcim globálnym teplotám môžu prísť mnohé vinohradnícke oblasti na celom svete o obľúbené druhy hrozna.

Obľúbené klasiky môžu byť už čoskoro minulosťou

Približne deväť z 10 viníc produkujúcich hrozno, ktoré tvoria obľúbené odrody, ako sú španielsky merlot a taliansky sauvignon blancs, by mohli už čoskoro zaniknúť. Vinice nachádzajúce sa v pobrežných a nízko položených oblastiach Španielska, Talianska, Grécka a južnej Kalifornie sa podľa výskumu zverejneného v britských novinách The Times môžu stať nevhodnými na pestovanie. To znamená, že milovníci vína sa možno budú musieť uspokojiť s menej známymi odrodami hrozna odolnými voči suchu, ako je monastrell a grenache.

Zlá správa pre milovníkov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V snahe vyriešiť tento problém sa vo vinohradoch po celej planéte diskutuje o prispôsobení sa tomu, aké druhy hrozna pestovať, a o procese samotného pestovania. „Ľudia musia akceptovať pitie iných odrôd, než na aké sú zvyknutí,“ povedal Cornelis van Leeuwen z vinohradníckej školy Bordeaux Sciences Agro pre The Times. „Väčšina medzinárodných odrôd, ako je Sauvignon blanc, chardonnay či merlot, naozaj nie sú prispôsobené teplejšiemu a suchšiemu podnebiu,“ dodal.

Všetko závisí od teplotného nárastu

Štúdia publikovaná v časopise Nature Reviews Earth & Environment skúmala, ako klimatické zmeny ovplyvnia pestovanie hrozna v globálnom meradle. Ukázalo sa, že ak sa nárast teplôt udrží na úrovni do 2 stupňov Celzia, asi 25 percent dnešných vinohradníckych oblastí by z toho mohlo mať prospech. Ďalšia štvrtina by aj naďalej mohla pestovať doterajšie druhy. Ak sa však teploty zvýšia o viac ako 2 stupne Celzia, až 70 percent svetových viníc nebude schopných pestovať najznámejšie a najobľúbenejšie hrozno. Štatistiky NASA ukazujú, že svet je už teraz o viac ako 1 stupeň Celzia teplejší ako pred priemyselnou revolúciou.

Viac o téme: VínoHroznoVinohradyKlimatická kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu