Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mníšky vyrábajú v kláštore víno: Na internete ide na dračku! Priznali, že si občas samy vypijú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Omroep Brabant)

AMSTERDAM - Mníšky z kláštora Sint-Catharinadal v holandskom meste Oosterhout začali pred rokmi pestovať víno. Tento rok čakajú takú dobrú úrodu, že minulý ročník predávajú na internete. Majú totiž prebytok 64 00 fliaš, chýbajú im ale prostriedky na údržbu kláštora a viníc.

"Mali sme vlani krásne leto s vysokými teplotami, čakáme tak skvelú úrodu - viac ako 60 000 fliaš," povedala v propagačnom videu sestra Maria Magdalena. Jedna fľaša bieleho alebo ružového cuvée stojí 14,50 eura. Zákazníci si môžu víno nechať poslať alebo si ho osobne vyzdvihnúť v rozľahlom areáli kláštora. 

Mníšky vyrábajú v kláštore
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

S propagáciou vína kláštoru pomáha miestna iniciatíva združujúca poľnohospodárov Breda Maakt Mij Blij. Tí sa spojili v čase pandémie covidu-19, keď mali všetci problémy s predajom produktov kvôli uzavretým reštauráciám aj hraniciam. Vtedy sa na iniciatívu s prosbou o pomoc obrátili aj mníšky. K ich veľkým odberateľom totiž patrila holandská letecká spoločnosť KLM, ale s obmedzením cestovania klesol aj dopyt po víne.

Mníšky vinicu založili v roku 2014 a s jej obhospodarovaním im pomáha asi 130 dobrovoľníkov. "Zvažovali sme aj varenie piva, ale víno sa nám zdalo vhodnejšie, pretože má spojitosť s Bibliou a s Ježišom," povedala médiám Maria Magdalena. "Panuje mylná predstava, že holandské víno nie je dobré. Ale v dnešnej dobe je takmer vždy dobré a navyše je to víno s príbehom," povedal Thibaud van der Steen, spoluzakladateľ poľnohospodárskej iniciatívy, ktorý mníškam pomohol s nakrútením videa. 

Víno má podľa denníka The Guardian celkom slušné hodnotenia na špecializovanom webe Vivino. Od konzumentov dostalo v priemere takmer štyri hviezdičky z piatich možných. Rádové sestry pripúšťajú, že ak by sa všetko víno nepodarilo predať, rady si samy občas dajú pohárik.

Viac o téme: VínoKláštorMníškyHolandsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu