Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedcov šokovala upírka zo 16. storočia: V ústach mala napchatú... Nechutný dôvod surovej praktiky!

(Zdroj: YouTube/nypost)

LAZZARETTO NUEVO – Vedci znovu vytvorili tvár ženy zo 16. storočia s tehlou zaseknutou v ústach. Vtedajší obyvatelia sa domnievali, že je upírom zodpovedným za morovú epidémiu, preto jej do úst vložili tehlu. Experti však skúmali, či bola žena počas realizácie tejto surovej praktiky ešte nažive.

Strašidelný príbeh sa začína v masovom hrobe objavenom na benátskom ostrove Lazzaretto Nuovo, na mieste, ktoré vtedajší obyvatelia koncom 15. a 16. storočia využívali na karanténu pri bubonickom more. V roku 2006 našli archeológovia niektoré pochované telá. „Keď údajne identifikovali upíra, jedného z tých, ktorí boli podľa vtedajšieho populárneho mýtu zodpovední za mor, zaviedli mu tehlu do úst ako ochranný prvok, ktorý mu bráni kŕmiť sa a tiež infikovať iných ľudí,“ povedal forenzný výskumník Cícero Moraes, informuje denník New York Post.

Pomocou rekonštrukčnej technológie Moraes zisťoval, či je možné, aby zosnulej žene vtedajší obyvatelia zaviedli tehlu do úst ešte predtým, ako umrela, bez toho, aby poškodili zuby a mäkké tkanivá. Prirodzene, bolo by to jednoduchšie urobiť potom, čo umrela. Predchádzajúce štúdie zistili, že lebka patrila európskej žene z nižšej triedy, ktorá zomrela vo veku 61 rokov. V novej štúdii vedci znovu vytvorili lebku a vyrobili tehlu z polystyrénu v snahe určiť, kedy bola tehla zavedená do jej úst.

„Pri pozorovaní tela si tí, ktorí boli zodpovední za exhumáciu, všimli priehlbinu v oblasti úst, čo naznačuje potenciálne žuvanie,“ povedal Moraes. Hoci stále zostáva veľa nezodpovedných otázok, Moraes sa domnieva, že je možné vložiť tehlu s takýmito rozmermi do ústnej dutiny bez toho, aby sa narušili kosti a anatomické štruktúry mäkkého tkaniva zostali nedotknuté. „Množstvo dostupného materiálu naznačuje, že sa to dá,“ dodal.

Viac o téme: TehlaUpírMor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu