Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Muža (52) trápili neznesiteľné migrény: Strašná diagnóza, príčinou bola obľúbená pochúťka mnohých Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

FLORIDA - Muž, ktorý strávil mesiace v agónii s chronickými bolesťami hlavy, zostal v šoku, keď mu lekári povedali, čo spôsobilo znepokojujúce bolesti. Príčinou bola slaná pochúťka, ktorá je súčasťou viacerých slovenských receptov.

Nemenovaný 52-ročný muž z Floridy v USA sa začal čoraz viac znepokojovať po tom, čo jeho lieky na chronické bolesti hlavy prestali účinkovať. Počas predchádzajúcich štyroch mesiacov sa bolesti hlavy vyskytovali častejšie. Vyšetrenie odhalilo, že mal v mozgu viaceré cysty, ako aj opuchy a odborníci potvrdili, že ich spôsobila bravčová pásomnica, ktorá nakládla vajíčka do jeho mozgu. Vajíčka spôsobovali podráždenie tkaniva pod jeho lebkou. Do mužovho tela sa dostali z tepelne neupravenej slaniny, ktorú zjedol.

Muža (52) trápili neznesiteľné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri parazitickej infekcii neurocysticerkóze dochádza k zápalu v tele v dôsledku pásomnice bravčovej. Prípad bol publikovaný v časopise American Journal of Case Reports. Lekári napísali: „Celoživotné uprednostňovanie mäkkej slaniny nášho pacienta mohlo viesť k prípadom nedostatočnej konzumácie slaniny.“ Aj keď sú takéto prípady pomerne zriedkavé, ľudia sa môžu infikovať neurocysticerkózou rôznymi spôsobmi, vrátane prehĺtania mikroskopických vajíčok z výkalov iného pacienta.

Príznaky a závažnosť stavu závisia od toho, koľko cýst sa nachádza v mozgu, ale medzi najčastejšie symptómy patrí zmätenosť, nedostatok pozornosti, problémy s rovnováhou a príliš veľa tekutiny v mozgu. Pacienti, ktorí si začnú všímať zmeny vo svojich migrénach, by preto mali vyhľadať odbornú pomoc. Nemenovaný muž v prípadovej štúdii bol prevezený na jednotku intenzívnej starostlivosti a dostal lieky na zníženie opuchu mozgu. Odvtedy jeho cysty zmizli a jeho migrény nie sú také silné.

Viac o téme: MigrénaSlaninaPásomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu