Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

V Austrálii predali Picassa za 127 miliónov korún!

(Zdroj: SITA)

Austrália - Istému anonymnému kupcovi sa podarilo prelomiť rekord austrálskych aukčných domov, keď kúpil jeden z Picassových portrétov za neuveriteľných 6,9 milióna austrálskych dolárov (asi 127 miliónov slovenských korún).

Olejová maľba z roku 1954 s názvom Sylvette sa tak stala najdrahšou predanou maľbou v Austrálii. Vyvolávacia cena bola pritom v stredu večer v aukčnom dome Deutscher-Menzies pomerne vysoká - 5,75 milióna austrálskych dolárov (asi 105 miliónov slovenských korún). "Pre Austráliu je to historický deň. Práve na austrálskej aukcii sa podarilo predať slávnu maľbu jedného z najväčších umelcov dvadsiateho storočia," uviedol majiteľ aukčného domu Rod Menzies. Podľa austrálskej tlače bol kupcom istý newyorský zberateľ, priateľ a klient.

Predaj prevýšil predošlý rekord, ktorého držiteľom bol obraz austrálskeho avantgardného maliara Bretta Whiteleyho The Olgas For Ernest Giles. Ten však pri predaji zaznamenal približne polovičný úspech. Podarilo sa ho predať za 3,48 milióna austrálskych dolárov (asi 64 miliónov slovenských korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu