Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kriminologička odhalila ŠTYRI situácie, v ktorých je lepšie klamať: Dámy, vďaka tomuto triku budete v bezpečí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

USA – Mnoho žien má strach chodiť osamote na verejnosti, a to nielen za tmy. Existuje totiž množstvo situácii, kedy vám možno hrozí riziko. Kriminalistka sa preto podelila o štyri situácie, v ktorých sa pre vlastnú bezpečnosť nemusíte báť klamať.

Dannah Eveová prezradila, že klamstvo ako ochranu vlastnej bezpečnosti používa už desaťročia. Má tituly v psychológii a kriminalistike a pravidelne na TikToku publikuje videá, v ktorých sa delí o bezpečnostné tipy. „Ak sa niekedy ocitnete v situácii, že vám niekto povie: Vie niekto, že ste tu? Vaša odpoveď musí byť vždy ‚áno‘,“ uviedla Eveová. Poznamenala, že bezpečnostné tipy je dobré praktizovať mimo nebezpečných situácií, aby to v prípade potreby vyzeralo vierohodnejšie a aby ste boli pripravení kedykoľvek ich použiť. Zároveň sa podelila o niekoľko situácii, v ktorých sa nemusíte báť klamať.

Miesto bydliska

Aj keď sa dostanete do svojho bytového domu alebo na ulicu, ak vás osloví cudzinec s otázkou, či tu bývate, vždy povedzte nie. Namiesto toho Eveová odporúča povedať, že sa idete stretnúť s priateľmi, ktorí tam žijú, alebo s rodinou. „Nie, len som prišla zaniesť pár vecí pre môjho brata,“ navrhla Eveová odpoveď, ktorú môžete v takejto situácii použiť.

Kriminologička odhalila ŠTYRI situácie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas cesty taxíkom

Je veľmi bežné porozprávať sa so svojím taxikárom. Často sa však naskytne otázka, či na mieste, odkiaľ vás vyzdvihol alebo kam vás vezie, bývate. Napriek tomu, že môže ísť o neškodnú otázku, Eveová neodporúča povedať pravdu. „Tu môžete odpovedať: ‚Nie, len idem navštíviť rodinných známych‘,“ uviedla kriminalistka. „Alebo dokonca môžete povedať: ‚Priala by som si, aby som tu bývala, ale nebývam‘,“ dodala Eveová.

Kriminologička odhalila ŠTYRI situácie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Pri konverzácii v bare

Možno si po náročnom dni v práci radi vychutnáte drink, hoci aj osamote. Môže sa však stať, že si k vám prisadne niekto, kto túži po spoločnosti. „Ak si niekto, z koho nemáte dobrý pocit, sadne vedľa vás a spýta sa: ‚Čo tu robí dievča ako ty?‘, povedzte, že čakáte na svojho priateľa alebo kamarátov a že každú chvíľu majú doraziť, alebo že čakáte na svojho manžela, ktorý vonku parkuje auto,“ uviedla Eveová.

Kriminologička odhalila ŠTYRI situácie,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Na novom, neznámom mieste

Návšteva nového mesta môže byť vzrušujúca. Eveová však upozorňuje, že by ste nemali dať najavo, že ste turistka. „Povedzte, že ste len na návšteve u priateľov, ale bývate kúsok odtiaľto,“ poradila. Zároveň dodala, že klamať v snahe ochrániť seba samu nie je nesprávne. „Pamätajte si, že klamete, aby ste deeskalovali situáciu alebo úplne zabránili v jej eskalácii,“ povedala. „Vaším cieľom je vrátiť sa bezpečne domov každú jednu noc – a klamstvo je úžasná prvá línia obrany,“ dodala.

Jej video sa rýchlo stalo virálnym. Ľudia sa v komentároch podelili o svoje názory, ako aj o ďalšie bezpečnostné opatrenia. „Mala som zvláštny pocit pri údržbárovi, povedala som mu, aby neprepadol panike, keď cez dvere prejde policajt. Je to môj manžel, ktorý sa vracia z práce. Fungovalo to,“ uviedla jedna z komentujúcich. „Ak ste sama a pokazí sa vám auto, posaďte sa na sedadlo spolujazdca. To signalizuje, že v okolí je ďalšia osoba,“ poradila ďalšia. „Jedno dievča ku mne prišlo a požiadalo ma, aby som predstieral, že som jej priateľ, čo som považoval za skutočne múdre,“ uviedol tretí komentujúci.

Viac o téme: KlamstvoTrikBezpečieKriminologička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu