Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Agónia, myšlienky na samovraždu: Ľudia opísali, čo zažili po bodnutí najnebezpečnejšej rastliny na svete

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia/Getty Images)

SYDNEY – Rastlina s názvom Dendrocnide moroides, bežne nazývaná Gympie-Gympie, sa zvyčajne vyskytuje v austrálskych a indonézskych dažďových pralesoch a je známa tým, že jej poštípanie je ako zasiahnutie elektrickým prúdom. Ľudia opísali, čo zažili po poštípaní.

Bolesť po bodnutí najnebezpečnejšej rastliny môže dokonca vyvolať samovražedné myšlienky. Rastlina má na svojich okrajoch malé ihličky, ktoré spôsobujú pocity pálenia. Spôsobujú tiež paralyzujúcu bolesť počas nasledujúcich 20 až 30 minút, pričom bolesť pretrváva aj mesiace po uštipnutí. Aj mierne pichnutie môže spôsobiť agóniu. Prvý prípad sa stal v roku 1866, keď rastlina uštipla koňa cestného inšpektora zo Severného Queenslandu A. C. Macmillana. Zviera upadlo do úplného šialenstva a o dve hodiny neskôr umrelo.

Hrôzostrašné účinky rastliny na vlastnej koži pocítili aj ľudia zo súčasnosti. Štyridsaťdvaročná Naomi Lewisová z austrálskeho mesta Cairns počas bicyklovania v lese spadla priamo na rastlinu. „Bolesť bola až neznesiteľná. Telo sa dostalo na prah bolesti a potom som začala zvracať,“ vysvetlila Lewisová pre ABC News. Jej manžel ju vzal do lekárne, aby si kúpila voskové prúžky a pokúsila sa dostať ihličky rastliny z nohy von. V nemocnici, kde zostala týždeň, nemohli urobiť nič viac, než tlmiť bolesť. „Porodila som štyri deti – tri cisárskym rezom a jedno prirodzene. Tá bolesť sa k nim ani len nepribližovala,“ dodala Lewisová.

Iní ľudia, ktorých rastlina uštipla, ju opísali ako najhorší druh bolesti, aký si dokážete predstaviť. „Pamätám si, že som mal pocit, akoby sa mi obrovské ruky pokúšali roztlačiť hruď,“ povedal Ernie Rider o svojom stretnutí s Gympie-Gympie v roku 1963, informuje portál Australian Geographic. „Dva alebo tri dni bola bolesť takmer neznesiteľná. Nemohol som pracovať ani spať. To štípanie pretrvávalo dva roky a opakovalo sa vždy, keď som si dal studenú sprchu,“ uviedol Rider.

Ihličky rastliny môžu zostať v koži až šesť mesiacov, uviedla v roku 2018 výskumníčka v oblasti Gympie-Gympie Marina Hurleyová. Pichanie sa opakuje, ak postihnutú kožu stlačíte alebo umyjete horúcou či studenou vodou. Rastlina tiež môže spôsobiť červené vyrážky a dokonca aj opuch končatín. Je však pozoruhodné, že sa na rastlinách našli stopy po uhryznutí, čo naznačuje, že existujú zvieratá, ktoré sa dokážu vyrovnať s toxickou rastlinou. Hurleyová uviedla, že imúnne sú niektoré chrobáky a hmyz.

Viac o téme: RastlinaSamovraždaAustráliaGympie-Gympie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu