Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Myslíte si, že pečené čipsy sú zdravšie ako pražené? Ohromujúce zistenie! Toto ste určite nečakali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MISSOURI - Zemiakové lupienky sú obľúbenou slanou pochutinou. Mnohí uprednostňujú pečené varianty, ktoré sa zdajú byť zdravšie. Dietologička ich nedávno porovnala s tými, ktoré sa pražia a zistila, či je to naozaj tak.

Dietologička Gaby McPhersonová analyzovala nutričný obsah balíka pečených zemiakových lupienkov a vyprážaných lupienkov. Chcela zistiť, či sú alternatívy s nižším obsahom tuku naozaj zdravšie. Svoje výsledky zverejnila na webovej stránke EatingWell. Pečené lupienky sa stali populárne najmä v posledných rokoch, potravinárske spoločnosti ich ponúkajú ako zdravú alternatívu k tučným, vyprážaným variantom. 

Myslíte si, že pečené
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

McPhersonovej analýza však ukazuje, že vyprážané zemiakové lupienky nemusia byť menej zdravé. Majú síce viac kalórií a tuku, no rozdiely medzi nimi a pečeným variantom nie je veľký. Typický balík vyprážaných lupienkov na jednu porciu obsahuje 149 kalórií, 10 gramov celkového tuku a jeden gram nasýtených tukov. Na porovnanie, pečené lupienky majú 131 kalórií, päť gramov tuku a 0,7 gramu nasýtených tukov.

"Pečené lupienky majú celkovo menej tuku ako bežné lupienky, vďaka čomu majú len o niečo nižší obsah kalórií, čo má minimálny vplyv na váš celkový príjem kalórií za deň," uviedla odborníčka. Tiež zistila, že pečené lupienky majú vo všeobecnosti o 25 percent viac sacharidov ako ich vyprážané náprotivky. "Do pečených lupienkov sa pridáva viac škrobov a cukrov na zlepšenie chuti a textúry, čo môže byť príčinou nárastu sacharidov." Vyprážané zemiakové lupienky sa navyše môžu pochváliť vitamínmi a minerálmi, ktoré v pečených lupienkoch chýbajú.

Myslíte si, že pečené
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ukázalo sa, že bežné lupienky poskytujú 12 percent vápnika, kým pečené varianty iba sedem. Tie tiež neobsahujú žiadny vitamín C, kým tie vyprážané áno. Dietologička ale upozornila, že táto slaná pochutina by nemala slúžiť ako významný zdroj živín. Najdôležitejším faktorom napokon zostáva kontrolovanie porcií. "Pečené zemiakové lupienky nemusia byť nevyhnutne zdravšie ako bežné lupienky. Ale oboje môžu byť súčasťou zdravého stravovania. Vyberte si svoje obľúbené a naplno si vychutnajte každé chrumkavé sústo." 

Viac o téme: ČipsyZemiakové lupienkyDietologička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu