Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lekári prezradili, ktorých šesť bežných aktivít by nikdy nerobili: Ohrozujú vaše zdravie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Je dobre známe, že konzumácia veľkého množstva ovocia a zeleniny, cvičenie a dostatok spánku posilňujú zdravie. Existuje však niekoľko každodenných aktivít, ktoré naň môžu mať negatívny vplyv. Experti prezradili, ktorým bežným činnostiam sa vyhýbajú.

Každý chce byť zdravý. Mnohí preto pravidelne športujú alebo si kupujú výživové doplnky, ktoré sľubujú, že budú vyzerať mladšie a zdravšie. Pravdou však je, že nie všetko, čo sa prezentuje ako zdraviu prospešné, naozaj pomáha. Lekári pre britský denník The Sun prezradili, akým bežným aktivitám či produktom sa vďaka svojim odborným znalostiam vyhýbajú.

Lekári prezradili, ktorých šesť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Lieky na spanie

Praktická lekárka Sarah Jarvisová sa vyhýba liekom na spanie. "V posledných rokoch sa čoraz viac ukazuje, že tabletky na spanie prinášajú reálne riziko závislosti vo veľmi krátkom čase. Navyše, pomerne rýchlo prestanú fungovať. A ľudia, ktorí ich berú, nespia lepšie ako tí, ktorí ich neužívajú," vysvetlila. Závislosť nie je jediným problémom, pokiaľ ide o lieky na spanie. Existuje tiež veľa vedľajších účinkov ako ospalosť či zvýšené riziko pádu. Štúdia zverejnená v odbornom časopise BMJ Open zistila, že lieky na spanie môžu zvýšiť riziko úmrtia. Experti porovnali 10 500 pacientov užívajúcich predpísané lieky na spanie s 23 000 pacientmi, ktorí tieto lieky neužívali. Hoci absolútne riziko úmrtia zostalo pomerne nízke, u tých, ktorí užívali tabletky na spanie, bolo štyrikrát vyššie.

Lekári prezradili, ktorých šesť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Antikoncepcia

Celé roky sa ženám a dievčatám hovorilo, že počas užívania antikoncepčných tabletiek by si mali každý mesiac urobiť sedemdňovú prestávku. "Metóda 21 dní a sedem dní voľna bola navrhnutá tak, aby bola antikoncepčná tabletka pre katolícku cirkev príjemnejšia," uviedla praktická lekárka Fran Yarlettová. Prax vynechávania piluliek pretrváva dodnes, hoci výskumy ukazujú, že je to pre ženy horšie, pokiaľ ide o vedľajšie účinky a spoľahlivosť.

„Ak si urobíte sedemdňovú prestávku a zabudnete si vziať pilulku na ôsmy deň, vaše vaječníky sa začnú prebúdzať a môžu uvoľniť vajíčko a vystaviť vás riziku tehotenstva," upozornila Yarlettová. Podľa nej prestávka v užívaní nie je potrebná, dokonca ani počas menštruácie. "Nie je to skutočná menštruácia; je to krvácanie z vysadenia a nemá žiadny účel." Ak sa však počas užívania antikoncepcie u vás objaví nezvyčajné krvácanie, lekárka odporúča urobiť si štvordňovú prestávku.

Lekári prezradili, ktorých šesť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Spoliehanie sa na lieky

Vo svete, kde máme lieky na takmer každú chorobu, mnohí vynechávajú návštevy odborníkov. "Naozaj by ste sa nikdy nemali spoliehať len na lieky. Ako farmaceutka vidím limity liekov a to, že zmena životného štýlu môže byť rovnako dôležitá. Napríklad, čo sa týka chudnutia, nemôžete sa spoliehať len na tabletky," upozornila lekárnička Thorrun Govindová. Ak sa obávate o svoju hmotnosť, váš praktický lekár vám môže poradiť, ako bezpečne schudnúť pomocou zdravej, vyváženej stravy a pravidelnej fyzickej aktivity.

Maratón

"Ako ortopedický chirurg som sa rozhodol nezúčastňovať sa maratónov kvôli značnému stresu, ktorý môžu spôsobiť kĺbom," uviedol Paul Lee. Beh ako taký nie je pre vaše kĺby zlý. Príliš časté behanie v kombinácii so slabou kondíciou ale kĺby poškodiť môže. Či už ide o príliš rýchle navyšovanie tréningového plánu alebo nedostatočný oddych medzi behmi, behanie príliš veľa kilometrov predtým, ako sú na to pripravené vaše svaly, kosti, kĺby a chrupavky, môže podľa Leeho zvýšiť riziko zranenia.

Lekári prezradili, ktorých šesť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Energetické nápoje

Praktická lekárka Rachel Wardová varuje pred pitím energetických nápojov, ktoré sa spájajú s množstvom nepríjemných vedľajších účinkov, ako sú búšenie srdca či nevoľnosť. Účinky sa môžu prejaviť už po 90 minútach. Odborníci zistili, že pitie energetického nápoja ako Red Bull či Monster môže spôsobiť zúženie krvných ciev, čo zvyšuje riziko ich upchatia a môže viesť k infarktu alebo a mŕtvici. 

Lekári prezradili, ktorých šesť
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Getty Images)

Drahá starostlivosť o pleť

Podľa dermatológa Firaza Al-Niaimia pre správnu starostlivosť o vašu pleť nepotrebujete množstvo produktov alebo kúpeľných procedúr. "Starostlivosť o pleť je doslova len ‚starostlivosť‘ o pleť a nie nejaký magický liek na všetko." Ako dermatológ by nikdy nevyhadzoval peniaze za drahé produkty. "Namiesto toho by som sa držal dobrého základného zvlhčovača, opaľovacieho krému na ochranu pokožky a retinolu, ktorý môže pomôcť 'opraviť' pokožku," dodal Al-Niaimi. 

Viac o téme: ZdravieLiekEnergetický nápojAntikoncepciaMaratón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu