Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Chlapec sa narodil s dvomi hlavami: Rodičia z neho urobili atrakciu, po narodení ho takmer upálili

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Profimedia)

MUNDUL GAUT - Dvojhlavého chlapca z Bengálska používali jeho rodičia ako stroj na zarábanie peňazí. Pozývali ho dokonca do domov šľachticov či štátnych zamestnancov. Jeho stav bol síce zriedkavý, no vo viacerých krajinách sa tiež narodili deti s dvomi hlavami.

Chlapca, ktorý mal jednu hlavu prevrátene spojenú s druhou hlavou, pôrodná asistentka po narodení hodila do ohňa. Argumentovala tým, že ju vydesil. Chlapec však ako zázrakom prežil a utrpel len ľahké zranenia. Obe jeho hlavy boli plne funkčné a fungovali nezávisle od seba, každá s vlastným mozgom. Hovorí sa, že jedna spala, kým druhá bdela a plakala, zatiaľ čo tá druhá sa usmievala. Hoci zažili rovnakú bolesť, na stimuly reagovali rôzne.

Chlapec sa narodil s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Chlapec sa narodil v roku 1783 v Mundul Gaut v Indii. Jeho rodičia, ktorí v ňom videli šancu rýchlo zarobiť, ho vzali do Kalkaty, kde ľudia platili, aby videli jeho jedinečnú deformáciu. Aby zabránili davom pozerať sa na neho bez zaplatenia, niekedy ho celé hodiny držali skrytého pod plachtou, uviedol portál Amusing Planet.

Ako čas plynul a jeho sláva sa začala šíriť po krajine, chlapca pozývali do domov šľachticov, štátnych zamestnancov a mestských úradníkov na súkromné výstavy za prémiovú cenu. Hoci by si niekto myslel, že chlapec zomrel na komplikácie svojej bizarnej deformácie, v skutočnosti ako štvorročný podľahol uhryznutiu kobrou, keď jeho matka išla po vodu. 

Chlapcov stav je známy ako craniopagus parasiticus, ktorý postihuje len približne dve z piatich miliónov detí. Lebka je v súčasnosti vystavená v Hunterian Museum of the Royal College of Surgeons v Londýne. 

Viac o téme: HlavaDeformáciaAnomália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu