Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Archeológovia objavili starodávny liek na opicu: Je veľmi nóbl, toto by ste nečakali!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

IZRAEL - Fast food, pitie veľkého množstva tekutín, konzumáciu vývaru či dokonca surových vajec - to sú len niektoré zo spôsobov, ako bojovať proti opici. Zdá sa však, že naši predkovia poznali originálnejší spôsob, ako sa vyhnúť nadmernej opitosti. Netýka sa však konzumácie.

Podľa Izraelského úradu pre starožitnosti (IAA) objavili archeológovia v Izraeli zlatý a fialový prsteň v meste Yavne, v mieste najväčšieho známeho vinárstva byzantskej éry. Prsteň s ametystom bol nájdený len 150 metrov od miesta, kde sa medzi pozostatkami zo skladu našli amfory, teda poháre používané na skladovanie vína. "Mnoho cností bolo spojených s týmto klenotom vrátane prevencie pred vedľajším účinkom pitia, opicou," vysvetlil archeológ Amir Golani. 

V gréckej mytológii sa ametysty farbia na fialovo slzami Dionýza, boha vína. Názov "ametyst" pochádza zo starogréckeho slova "ametystos", čo znamená "neopitý", a preto podľa Greek City Times evokuje presvedčenie, že kameň chráni svojho majiteľa pred následkami opitosti. Ametysty sa spomínajú aj v Biblii, takže mali náboženské konotácie. Zatiaľ čo konkrétny majiteľ prsteňa nie je známy, odborníci sa podelili o svoje poznatky o tom, aký typ človeka mohol vlastniť zlatý prsteň s ametystom.

"Zlaté prstene vykladané ametystom sú v rímskom svete známe a je možné, že patril elitám, ktoré žili v meste už v treťom storočí nášho letopočtu," uviedli predstavitelia IAA. Prsteň pravdepodobne patril majiteľovi veľkolepého vinárskeho skladu, predákovi alebo nešťastnému návštevníkovi, ktorý spadol a stratili svoj drahocenný prsteň. "Nosenie drahokamu naznačovalo ich postavenie a bohatstvo. Takéto prstene mohli nosiť muži aj ženy," priblížil Golani. Odhaduje sa, že miesto vykopávok siaha až do konca byzantskej éry a začiatku raného islamského obdobia.

Viac o téme: AlkoholOpica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu