Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéfkuchár urazil ľudí VIDEOM prípravy ryže: Pozrite, čo im vadí! Ospravedlnil sa

(Zdroj: Youtube/Chef Wang Gang International)

PEKING - Čínskeho šéfkuchára Wang Kanga obvinili diváci z toho, že sa vysmieval pamiatke syna komunistického vodcu Mao Ce-tunga, keď v čase výročia jeho smrti zverejnil výukové video s návodom na prípravu vyprážanej ryže s vajcom. Uviedol to denník The Guardian, podľa ktorého sa kuchár, ktorý má na YouTube dva milióny sledujúcich, za video ospravedlnil.

Syn zakladateľa komunistickej Číny Mao An-jing bol ako dôstojník čínskej armády zabitý 25. novembra 1950 v kórejskej vojne pri americkom bombardovaní. Podľa známej historky, ktorá ale býva často spochybňovaná, si Maov syn pri nálete varil smaženú ryžu s vajcom namiesto toho, aby vyhľadal nejaký úkryt. Dym z ohňa vraj jeho pozíciu prezradil nepriateľským silám. "Človek, ktorý zarába veľa peňazí na videách o varení, by mohol mať aspoň rešpekt ku svojej krajine a ľuďom, ktorí sa pre ňu obetovali," napísal jeden z prispievateľov na čínskej sociálnej sieti Weibo. 

Podľa denníka The Guardian zverejnil Wang podobné video už v rokoch 2018 a 2020 a vždy nimi vyvolal pobúrenie. Tento rok sa za svoj príspevok ospravedlnil. "Ako šéfkuchár už nikdy nebudem pripravovať vyprážanú ryžu," uviedol tento týždeň. 

Čínska akadémia dejín už skôr zdôraznila, že zmienené tvrdenie o smrti Mao An-jinga je "škaredé ohováranie", príbeh ale zostáva populárny a odkazy na vyprážanú ryžu s vajcom sú v prísne kontrolovanej čínskej spoločnosti tabu. Urážky "hrdinov a mučeníkov", ktorí sa obetovali Číne alebo tamojšej komunistickej strane, sú tam od roku 2018 trestné. Niektorí ľudia ale Wanga na internete podporili. "Na smaženej ryži s vajcom nie je nič zlé. Narodili sme sa však na zlom mieste. Šéfkuchári môžu zvážiť, či radšej neodídu do cudziny, aby mohli učiť varenie slobodne," napísal jeden z komentátorov. 

Viac o téme: Varenie KuchárRyžaČínaWang Kang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu