Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Z farmy, kde vypuklo povstanie proti apartheidu, je múzeum

(Zdroj: Jupiterimages)

Bola to len farma, no to, čo sa v nej dialo bolo niečo neobyčajné, asi tak by sa dalo opísať miesto, kde v šesťdesiatych rokoch minulého storočia odštartoval Nelson Mandela svoj boj proti apartheidu (Apartheid - rasistická politika oddeleného spolužitia dvoch rôznych rás).

Usadlosť v Južnej Afrike, zmenená na múzeum, od pondelka otvorí svoje brány návštevníkom z celého sveta, aby ukázala hrôzu politiky, ktorá bola neoddeliteľnou súčasťou tohto štátu v rokoch 1948 až 1990. "Bolo to vzrušujúce, no veľmi nebezpečné. Chceli sme predsa zničiť vládu," povedal Dennis Goldberg, ktorý bol rovnako ako čoskoro 90-ročný Mandela zadržaný pre protivládnu politiku na Liliesleaf Farm v roku 1963.

Držiteľ Nobelovej ceny za mier z roku 1993 a autor slávnej myšlienky "Som pripravený zomrieť - za ideál demokratickej a slobodnej spoločnosti" strávil takmer 30 rokov za mrežami, a na slobodu bol prepustený až po mohutnom tlaku medzinárodných organizácií a aktivistov. Celé jeho úsilie sa zrodilo práve na farme Liliesleaf, ktorá bude ako múzeum návštevníkom pripomínať tých, ktorí mysleli na druhých viac ako na seba.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu