Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šokujúci objav vo vagíne pacientky (27): Lekári z nej vytiahli... bolo to veľké ako pomaranč!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BEJRÚT - Lekári v Libanone našli neuveriteľne vzácny vaginálny kameň o veľkosti pomaranča uviaznutý v ženskej panve. Pacientka trpí detskou obrnou a bola pripútaná na lôžko. Podľa lekárov sa vaginálne kamene môžu vyskytovať najmä u žien s touto chorobou.

Nedávna prípadová štúdia zverejnená v časopise Urology Case Reports podrobne opísala nezvyčajný prípad. Išlo o 27-ročnú pacientku pripútanú na lôžko s detskou mozgovou obrnou, ktorej lekári objavili vaginálny kameň v panve. Tie sa môžu tvoriť dvoma spôsobmi; keď nahromadený moč vo vagíne kryštalizuje, alebo keď neliečená bakteriálna infekcia spôsobí stuhnutie moču. V prípade tejto ženy nebola zistená žiadna bakteriálna infekcia, primárnou príčinou bola stagnácia moču.

Žena mala v anamnéze inkontinenciu moču, ktorá je bežná u ľudí s detskou mozgovou obrnou a môže viesť k úniku moču do vagíny. Pacientka zaznamenala symptómy tri dni predtým, ako ju previezli na pohotovosť. Mala horúčku, zimnicu, zvracala, bolelo ju brucho a mala zníženú chuť do jedla. Vinníka odhalilo CT vyšetrenie panvy a brucha. Vaginálne kamene sa tvoria ukladaním anorganických solí stagnujúcim močom vo vagíne. Vzhľadom na vzácnosť tohto stavu bola prítomnosť kameňov v minulosti často nesprávne diagnostikovaná.

Útvar bol taký veľký, že tlačil žene na močový mechúr, čo viedlo k ešte väčšiemu úniku moču. Lekári z Libanonskej univerzity v Bejrúte ho rozdrvili laserovou terapiou pomocou ultrazvukových rázových vĺn. Počas trojhodinového zákroku následne pomocou klieští odstránili úlomky. Po operácii pacientku prepustili a nasadili jej antibiotiká. Keďže ženy s detskou mozgovou obrnou častejšie trpia inkontinenciou moču a tým sú vystavené väčšiemu riziku vzniku vaginálnych kameňov, mali by pravidelne absolvovať rutinné gynekologické vyšetrenia a následne röntgenové vyšetrenie.

Viac o téme: Detská obrnaVaginálny kameň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu